Україна може отримати від США легендарні штурмовики A-10 Thunderbolt II

Керівництво військово-повітряних сил США не виключає можливість поставок української армії в рамках військової допомоги американських військових літаків А-10 Thunderbolt II. Вашингтон готовий до обговорення цього питання з українською стороною. Про це заявив міністр ВПС США Френк Кендалл на Аспенському форумі з безпеки, передають Патріоти України.

Його слова послідували за заявою начальника штабу ВПС Чарльза Брауна, який сказав, що ЗСУ в кінцевому підсумку доведеться відмовлятися від радянських літаків, передає Defence Express.

У Кендалла ж запитали, від яких літаків слід позбутися самим США. Він відповів, що від "поважних" А-10. Після цього модератор запитав: чому б не віддати ці літаки Україні.

"Сьогодні генерал Браун ставив питання про те, які винищувачі можуть зацікавити Україну. Це багато в чому залежить від самої України... можливі старіші системи США. Ми будемо відкриті для обговорення з ними їхніх потреб і того, як ми можемо їх задовольнити", – відповів міністр ВПС США.

За його словами, є низка інших літаків, які могла б отримати українська армія. Наприклад, шведські Gripen, якими користується Чехія, А також Eurofighter або Rafales.

A -10 Thunderbolt II - це легендарний одномісний штурмовик, призначений для надання авіаційної підтримки сухопутних військ, знищення колон ворожої техніки. Ці літаки ще називають "Бородавочниками".

Вперше розмови про передачу літаків A-10 Thunderbolt II Україні почалися ще навесні, коли російські окупанти прямували в бік Києва.

Штурмовик має 11 вузлів підвіски і може нести понад сім тонн зброї. Зокрема, ракети AGM Maverick з дальністю запуску до 28 км. Під час операції "Буря в пустелі" A-10 знищили близько 900 іракських танків, 1200 артилерійських установок і 2000 одиниць іншої техніки.

Дуже важливою перевагою А-10 є відсутність високих вимог до злітно-посадкових смуг, адже він може базуватися навіть на грунтових аеродромах. Також А-10 простий в обслуговуванні і в польових умовах.

"В Кремлі зараз траур": Росія не здатна виготовляти нові Ту-22М3, - ГУР Міноборони

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:02

Для Росії виготовлення нових бомбардувальників Ту-22М3 на сьогодні є фактично неможливим. Про це представник ГУР МО Андрій Юсов сказав у ефірі телемарафону, передають Патріоти України. За його словами, в ГУР є інформація про ситуацію з такими бортами у...

Підписав довіреність на іноземну громадянку: У СБУ заявили, що заступник голови Полтавської облради під виглядом відрядження літав купувати в Португалії нерухомість

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:53

Заступника голови Полтавської облради повідомили про підозру у зв'язку з виїздом за кордон України під час воєнного стану. Про це інформує Служба безпеки України, передають Патріоти України. За даними місцевого видання "Полтавщина", ідеться про Олега Б...