Україна може вступити до НАТО, навіть до того як вдасться повернути окуповані Росією території, - Столтенберг

Подібні прецеденти були в історії Альянсу і зараз усе залежить від політичної волі, наголошує ексгенсек НАТО.

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає ймовірним сценарій, за яким Україну приймуть до Північноатлантичного альянсу навіть без повної деокупації своїх територій. Про це він сказав в інтерв'ю Financial Times у п’ятницю, 4 жовтня, передають Патріоти України.

За словами Столтенберга, можна знайти шляхи застосування п’ятої статті НАТО про колективну безпеку для України, якщо вона приєднається до Альянсу, маючи окуповані території.

"Завжди дуже небезпечно порівнювати, тому що жодні паралелі не є на 100% правильними, але США мають гарантії безпеки для Японії. Але вони не поширюються на Курильські острови, які Японія вважає японською територією, контрольованою Росією", – навів він приклад.

Столтенберг також згадав ситуацію Західної Німеччини, яка вважала Східну Німеччину частиною єдиної країни. Він зазначив: "У них не було посольства у Східному Берліні. Але НАТО, звісно, захищало лише Західну Німеччину".

"Коли є воля, є способи знайти рішення. Але потрібна межа, яка визначає, де застосовується п’ята стаття, і Україна повинна контролювати всю територію до цього кордону", – підсумував Столтенберг.

Також в інтерв'ю Столтенберг прокоментував "червоні лінії" Росії, зазначивши, що, на початку повномасштабної війни були дні та тижні, коли їм доводилося обговорювати та вирішувати питання стосовно цих ліній. Тоді необхідно було зважати на небезпеку, але зупиняти допомогу Україні не було варіантом:

"Якщо вже на те пішло, то я наполягав на тому, щоб перетинати всі ці так звані червоні лінії, які виставив Путін. І ми перетнули багато з них, а він нічого не зробив", - наголосив колишній генеральний секретар.

За його словами, "реальність така, що якщо президент Путін хоче піти на ескалацію із застосуванням зброї масового знищення, він може створити всі необхідні приводи".

"Поки що ми розкрили його блеф", - резюмував Столтенберг.

Росія має мобілізаційний резерв у 9 млн осіб, але зіткнулась з проблемами: Експерт пояснив, що не так з планами Кремля

субота, 5 жовтень 2024, 9:08

Держава-агресор Росія має мобілізаційний резерв у 9 мільйонів осіб, однак не всі вони підлягають мобілізації. Кремль стикнувся з низкою проблем, поповнюючи ряди свого окупаційного війська 20-30 тисячами окупантів щомісяця. Про це сказав директор військ...

Це буде не Донбас: Селезньов спрогнозував активізацію армії Путіна на одному з напрямків

субота, 5 жовтень 2024, 8:58

Армія РФ активізувала військові дії на Запорізькому напрямку. Ймовірно, це пов'язано з тим, що на цю ділянку було направлено додаткові сили ворога після захоплення Вугледара. Про це розповів військовий експерт Владислав Селезньов у коментарі "24 Каналу...