Україна нарощує військові витрати: Озвучено цікаві цифри

У 2018 році світові військові витрати зросли до $1,8 трильйона, що на 2,6% більше, ніж у 2017 році і є найвищим показником з 1988 року. Про це йдеться в звіті Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI) від 29 квітня, повідомляють Патріоти України.

"У 2018 році світові військові витрати склали 2,1% світового валового внутрішнього продукту або $239 на людину", - йдеться в повідомленні.

У п'ятірку країн з найбільшими військовими витратами в світі увійшли США, Китай, Саудівська Аравія, Індія та Франція. На них припадало 60% світових військових витрат.

Зокрема, США витратили на оборону $649 мільярдів, Китай – $250 мільярдів (у Китаї зростання військових витрат спостерігався 24-й рік поспіль).

Також значно збільшили свої військові витрати в 2018 році і кілька країн в Центральній і Східній Європі. Зокрема, витрати Польщі зросли на 8,9% до $ 11,6 мільярда, витрати України – на 21% до $4,8 мільярда. Витрати Болгарії, Латвії, Литви та Румунії також зросли (18-24%) в 2018 році.

"Зростання військових витрат в Центральній і Східній Європі багато в чому пов'язане зі зростаючими уявленнями про загрозу з боку Росії. Це незважаючи на те, що російські військові витрати за останні два роки скоротилися", - повідомив старший науковий співробітник Програми озброєнь і військових витрат SIPRI Пітер Веземан.

Відзначається, що в 2018 році військові витрати Росії скоротилися на 3,5% порівняно з 2017 роком і склали $61,4 мільярда. Це зробило її шостою за розмірами військових витрат країною в рейтингу SIPRI.

Разом з тим деякі країни скоротили витрати на оборону. Зокрема, військові витрати в країнах Африки скоротилися на 8,4% (в Алжирі (-6,1%), Анголі (-18%) і Судані (- 49%)), а в державах на Близькому Сході – на 1,9%.

Особливий маневр? У ЗСУ пояснили, для чого Росія нарощує війська на Харківському напрямку

понеділок, 29 квітень 2024, 15:50

Військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко в ефірі телемарафону розповів, навіщо росіяни нарощують чисельність на Харківському напрямку та вчергове активізували свої дії на Куп’янському напрямку, передають Патріоти Укра...

Чи чекають на Україну відключення світла або блекаути через російські обстріли: Шмигаль зробив заяву

понеділок, 29 квітень 2024, 14:26

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував, коли в Україні можуть статися масові відключення електроенергії через російські ракетні удари. Своєю думкою він поділився в ефірі телемарафону. "Це сенситивна інформація. Я би, звичайно, не хотів да...