Україна навіть теоретично не отримає усі 128 винищувачів F-16: Катков пояснив, у чому причина

Потреба України в багатоцільових винищувачах F-16 становить 128 одиниці, але на практиці вона не отримає стільки навіть попри те, що в США вони є. Адже в країни немає підготовлених пілотів, потрібної інфраструктури та засобів для ефективного захисту західних літаків. На це вказав головний редактор Defense Express Олег Катков в ефірі Radio NV, передають Патріоти України.

Він зазначив, що американці не можуть передати додаткові винищувачі, оскільки самі відчувають дефіцит бойової авіації (даються взнаки роки скорочення армії).

"Тому, що зараз у США критичний брак самої авіації. Конгрес проти списання. А те, що вони списують, це вже той мотлох, який навіть не завжди годиться для того, щоб бути мішенню", – запевнив співрозмовник.

Також він підкреслив, що на 128 літаків потрібно щонайменше стільки ж пілотів, а взяти їх немає де. Підготовка пілота – це багато місяців навчання. Експерт привів приклад із румунським новоствореним Центром підготовки пілотів F-16, який за вісім місяців підготовки випустив лише сім пілотів.

За його словами, навіть якщо вирішити проблему, залучивши на винищувачі іноземних добровольців-пілотів, "це не вирішує проблему з розміщенням 128 літаків", які російські окупаційні війська обов'язково будуть намагатися знищити на землі.

"Усі 128 фізично на один аеродром не поміщаються. На одному зазвичай стає лише 12 літаків. Так, необхідно мати 10 підготовлених аеродромів для того, щоб ці літаки базувалися в Україні, щодня здійснювали польоти. В Україні є 10 аеродромів з твердим, повноцінним покриттям під F-16, на яких вони свої шасі не поб’ють доволі швидко, з відповідною кількістю арочних укриттів? Питання відкрите. Ймовірніше, що ні", – висловив Катков.

Ще однією проблемою він назвав захист аеродромів. Наприклад, для убезпечення їх від ракетних атак РФ потрібно щонайменше 20 батарей зенітно-ракетних систем Patriot (хоча б по дві на кожен), не кажучи вже про системи ППО меншої дальності.

"Тому ось ці 128 винищувачів, які є нагальною потребою, тому що ворог використовує до 300 одиниць своєї авіації кожного дня… Чи є можливість в Україні навіть теоретично мати 128 винищувачів F-16? Є. Чи є можливість дістати пілотів? Є. Чи є можливість розмістити літаки так, щоб вони не були знищені у перший день? Навіть у теорії – ні", – підсумував Катков.

Росія тисне на п'яти напрямках на сході: Селезньов розповів про небезпеку на фронті

середа, 7 серпень 2024, 6:56

Збройні сили Російської Федерації спробують посилити тиск на декількох напрямках на фронті. Зокрема, основний осередок бойових дій - схід України. Про це повідомив колишній речник Генштабу ЗСУ, полковник Владислав Селезньов в ефірі FREEДОМ, передають П...

"Не будуть підтримувати всю лінію боєзіткнення": Експерт розповів про перші цілі для українських F-16

середа, 7 серпень 2024, 6:22

Літаки F-16, які напередодні отримала Україна від союзників, будуть допомагати засобам ППО знищувати ворожі ракети, повідомив в ефірі телемарафону військовий експерт Олександр Коваленко, передають Патріоти України. "Але не всю номенклатуру. У тій кільк...