Україна переконана у швидкому обміні: Воїнів з "Азовсталі" росіяни тримають у лікарнях та за ґратами

Маріупольський гарнізон продовжує виходити з лабіринтів заводу "Азовсталь" у Маріуполі. Першими евакуювали тяжко поранених українських воїнів. Російські пропагандистські ЗМІ та міноборони країни-агресора тепер намагаються зробити з цього грандіозну перемогу і подати це як перелом у перебігу війни. У чому їхня помилка, а також де зараз утримують українських воїнів – читайте у матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Ситуація на "Азовсталі" насправді була критичною. Наші воїни – а це "Азов", морпіхи, прикордонники, поліцейські та добровольці – перебували в нелюдських умовах, практично без їжі та ліків. Вони зазнавали найжорстокіших обстрілів артилерії, бомбардувань російської авіації.

Армія РФ навіть використала термобаричні бомби. Під час влучання в ціль перший заряд вибухової речовини розкриває контейнер і розпорошує горючу суміш у вигляді хмари, яка проникає у прорізи будівель. А другий заряд підпалює хмару, внаслідок чого утворюється величезна вогненна куля, потужна вибухова хвиля та вакуум, що поглинає весь навколишній кисень.

"Те, що відбувалося на "Азовсталі" весь час, – це пекло. Залишатися більше не можна було", – розповіли українські захисники. Воїни небагатослівні. Через низку причин вони зараз не можуть розкрити всі подробиці виходу з "Азовсталі", проте просять ДОВІРЯТИ їм. І кажуть, що найважливіше – врятувати життя побратимів, які без медичної допомоги були приречені на смерть.

За інформацією міністерства оборони РФ, "Азовсталь" залишили вже понад 1700 українських воїнів. Українські відомства не називають точних цифр – в умовах воєнного стану ця інформація засекречена.

За нашими даними, зібраними з відкритих та власних джерел, частину воїнів гарнізону окупанти вивезли до Оленівки – це селище міського типу у Волноваському районі Донецької області. Поки що – окупована територія. В Оленівці розташована колишня українська колонія, де утримували ув'язнених, засуджених за тяжкі злочини. У ній зараз також перебувають жителі Маріуполя, до яких у російських окупантів виникли питання під час фільтрації. А зараз туди привезли й захисників Маріуполя.

Важко поранених воїнів доправили до лікарні Новоазовська – це місто розташоване за 40 км від Маріуполя і практично на кордоні з Росією. За інформацією джерел, умови, в яких там утримують поранених українських захисників, досить нормальні – наскільки взагалі можна так казати.

"З наших воїнів там не знущаються, лікують їх і годують. Поки що так", – повідомило джерело. На його думку, на відверті знущання там не підуть, оскільки до ситуації залучено увагу всього світу.

Що стосується Червоного Хреста – то ця міжнародна організація реєструє всіх українських воїнів, які виходять з "Азовсталі", проте не перевозить військовополонених до місць їхнього утримання.

"Процес реєстрації передбачає заповнення форми з особистими даними, такими як ім'я, дата народження та найближчий родич. Ця інформація дозволяє Міжнародному комітету Червоного Хреста відстежувати тих, кого було захоплено, та допомагати їм підтримувати зв'язок зі своїми сім'ями", – заявили в організації.

Ще одне джерело стверджує, що частину українських воїнів уже вивезли до російського міста Таганрог. За попередньою інформацією, вони перебувають у СІЗО №2. "Ще говорили, що наші хлопці вже й у Ростові, проте підтвердити поки що не можу. Фактично, суті це не змінює – захисників Маріуполя справді вивозять до РФ", – заявив він.

Однак, на думку співрозмовників, у ситуації, що склалася, це не мінус, а, як би страшно не звучало, – плюс. "Тим же "азовцям" опинитися в "ДНР" – реально небезпечно. Зрозуміло, що Росія – ворог, але там ще хоч якось можуть дотримуватися домовленостей і не скотитися до нелюдських тортур – особливо, коли міжнародні організації ведуть облік усіх військовополонених. Тому є надія щодо нормального ставлення", – вважає наш співрозмовник.

Раніше воїни Маріупольського гарнізону підтвердили, що стороною переговорів була саме Російська Федерація, а не "ДНР". Тому нібито процес евакуації з "Азовсталі" контролювали ГРУшники (ГРУ – Головне управління Генштабу ЗС РФ). "ДНРівці" просто б убили на місці наших хлопців", – вважає співрозмовник.

Проте заспокоюватись рано. У те, що росіяни дотримуються слова, віриться важко. Незважаючи на те, що Україна переконана у швидкому обміні захисників Маріуполя, Росія цього поки що так і не підтвердила.

"Причин цьому може бути кілька, але головна – боязнь втратити обличчя. У Росії тих же "азовців" давно позиціонують як якесь поріддя пекла, нацистів – тому офіційні особи РФ зараз звиваються, як на сковорідці. У мене є обережний оптимізм, а більшого, вибачте, сказати не можу", – розповів причетний до переговорів щодо обміну представник України.

За його словами, намір Держдуми РФ заборонити обмін "азовців" – із тієї ж "опери". Такої думки дотримується і заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. За її словами, це є політичною заявою для внутрішньої пропаганди.

"З приводу Держдуми – це політична заява, розрахована на внутрішню пропаганду та внутрішні політичні процеси в РФ. Із нашого боку ми можемо сказати, що переговорний процес продовжується, і сама операція з порятунку зараз триває", – заявила Маляр.

Тим часом у російських Telegram-каналах почали випливати гнівні пости ідейних прихильників окупантів – із вимогою розстріляти українських захисників, а не лікувати їх "за державні гроші". Однак проти цього категорично висловився навіть одіозний командир батальйону "Восток" ("ДНР") Олександр Ходаковський ("Скіф"), який саме і "керував" облогою "Азовсталі". На його думку, Росії теж потрібен обмінний фонд, щоб дістати з полону своїх людей.

Співрозмовники у РФ вважають, що всі гучні заяви у Росії робляться також для того, щоб підняти ставки. Мовляв, РФ жорстко торгуватиметься і забере, наприклад, льотчиків, які бомбардували українські міста. Раніше Україна начебто відмовлялася їх віддавати.

Говорять і про посередництво світових лідерів, зокрема президента Туреччини Реджепа Ердогана, який "вписався" за українських воїнів і нібито став ледве не гарантом майбутнього обміну.

Як вдасться в підсумку – стверджувати ніхто не готовий. І хоча всі сподіваються на безнапасний результат, чудово розуміють: росіянам вірити не можна. Причому це насамперед розуміють і воїни Маріупольського гарнізону, проте поки що не можуть розголошувати деталі того, що відбувається.

Що стосується нібито перелому у війні після виходу українських воїнів з "Азовсталі", те, що він буде на користь Росії, – величезна омана. В Україні чудово розуміють, у яких нелюдських умовах перебували військові, знають ціну їхнього подвигу і лише підтримують їх. Будь-які спроби російської пропаганди переконати у протилежному викликають лише посмішку. Українці знають, ЗА ЩО воюють. Ніщо не здатне вплинути на їхню спрагу свободи, сміливість і рішучість.

Джерело: Обозреватель

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...

У Пентагоні розповіли про далекобійну зброю, яка "не спрацювала" в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:03

Одне з видів далекобійного озброєння, яке США передали Україні в рамках військової допомоги, виявилося неефективним. Про це повідомив заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Білл ЛаПланте, повідомляють Патріоти України з посиланням...