"Україна сама має вирішити": Стармер підтвердив дозвіл бити британськими ракетами по території Росії

Прем'єр Британії Кір Стармер дав зрозуміти, що Україна може використати ракети Storm Shadow для ураження військових цілей на території Росії, підтвердивши, що він продовжить політику попереднього уряду, передають Патріоти України з посиланням на Bloomberg.

Стармер погодився, що Україна має вирішувати, як використовувати ракети Storm Shadow, передані Великою Британією, коли його запитав репортер Bloomberg. Він спілкувався із журналістами під час поїздки на саміт НАТО у Вашингтоні.

Ракети "очевидно повинні використовуватися відповідно до міжнародного гуманітарного права, як і слід очікувати", додав прем'єр, заявивши, що, на його думку, Storm Shadows повинні використовуватися "в оборонних цілях".

"Але Україна має вирішити, як їх використати для цих оборонних цілей", - сказав він. Storm Shadows - це крилаті ракети з точним наведенням та дальністю ураження понад 250 кілометрів.

Ці зауваження стали першим випадком, коли Стармер підтвердив прихильність нового уряду до попередньої політики після своєї перемоги на загальних виборах у Великої Британії минулого тижня.

Вони перегукуються зі словами, використаними урядом його попередника Ріші Сунака, який ніколи прямо не заявляв, що дозволив Україні використовувати Storm Shadows для ударів по території Росії, але дав зрозуміти, що це так, заявивши, що Київ сам вирішує, як їх застосовувати.

Коментуючи удар Росії по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві, Стармер сказав, що це був "абсолютно шокуючий, жахливий напад, який став "дуже важливим, хоч і трагічним тлом для цього саміту". Він додав: "Обов'язок кожного - описати це саме так".

"Моє послання президенту Путіну таке: цей саміт НАТО слід розглядати як ясну та єдину рішучість союзників щодо НАТО та інших країн, які перебувають там водночас, підтримати Україну та протистояти російській агресії", - сказав Стармер.

"Це план розгортання Третьої світової війни": Безсмертний пояснив, що криється за "мирними ініціативами" Орбана

вівторок, 16 липень 2024, 10:24

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який видає себе за миротворця і нібито прагне завершення війни в України, насправді може мати зовсім інші плани. Глава угорського уряду мріє про послаблення Європи й перегляд Тріанонського договору. Таку думку в і...

Не проукраїнська Ніккі Гейлі, як гадалося: Трамп обрав собі проросійського кандидата у віце-президенти. Що то за один

вівторок, 16 липень 2024, 9:32

8. "Трамп представив 39-річного сенатора від Огайо Джей Ді Венса як свого кандидата у віцепрезиденти. На тлі чимдалі голосніших розмов про "американську геронтократію" однозначно сильний крок. І ослаблення позицій Байдена. В котрого в команді явно брак...