Україна тримала наступ у таємниці: Business Insider розповів про операцію ЗСУ в Курській області

Україна намагалася приховати концентрацію своїх сил уздовж кордону, розподіливши їх по домівках, розкиданих по селах, і вдаючи, що проводить навчання,, передають Патріоти України.

Як пише Business Insider, у міру того, як Україна цього тижня просувається дедалі далі на територію Росії, стає дедалі очевиднішим, що Київ спирався на один із ключових чинників своєї раптової атаки на Курськ: сам елемент несподіванки. Звіт про прелюдію до сміливої транскордонної атаки дає уявлення про те, як Україна цього разу робить акцент на секретності.

За даними The Times, дослідницький інститут, пов'язаний з українськими військовими, вивчав успішні кампанії в сучасній історії та виявив, що сторона, яка перемогла, часто нічого не говорила публічно перед своїми атаками.

Схоже, ця доктрина поширилася на війська на полі бою. Заступник командира української бригади, якого The Times назвала підполковником Артемом, розповів виданню, що більшість старших офіцерів було повідомлено про вторгнення всього за три дні.

Солдати на некерівних посадах були проінформовані тільки за день до цього, додало видання.The Times також повідомила, що Україна намагалася приховати концентрацію своїх сил уздовж кордону, розподіливши їх по домівках, розкиданих по селах, і вдаючи, що проводить навчання.

Зокрема, лідери України здебільшого зберігали мовчання про наступ навіть через кілька днів після того, як з'явилися повідомлення про те, що війська Києва просуваються на багато кілометрів углиб Курська.

Стриманий підхід України проявляється в той час, як спостерігачі намагаються з'ясувати, наскільки далеко Київ просунувся в Курську і якими можуть бути його стратегічні цілі для атаки.

Мовчання Києва контрастує з підготовкою до проваленого контрнаступу минулого літа, коли українські війська врізалися в російську оборону на півдні, але змогли повернути собі лише близько 300 квадратних кілометрів території.

Тоді Україна сміливо заявила про свою головну мету: відрізати східний фронт Росії від ліній постачання через Крим. Перед атакою вона навіть опублікувала відеотизер свого контрнаступу, повідомивши людям - можливо, в момент іронії - що вона зберігає секретність своєї атаки.

Вона не сказала, коли збирається атакувати, але про намір атакувати російські лінії було повідомлено ще в середині 2022 року. Києву знадобилося так багато часу, щоб здійснити це, що навіть виникла підозра, що контрнаступ був просто вивертом.

Пізніше Зеленський сказав, що росіяни, ймовірно, заздалегідь знали про плани України щодо контрнаступу 2023 року. В останньому звіті Times описувалося, як дослідники України почали вивчати минулі кампанії після невдач 2023 року.

Цього разу Україна, схоже, тримала наступ у таємниці до такої міри, що їй довелося спішно евакуювати свої власні прикордонні села, оскільки Росія завдала ударів у відповідь.

У Курську російські війська виглядають так, ніби їх застали зненацька. Повідомляється, що Україна прорвала оборонні лінії вздовж кількох позицій, заявивши в понеділок, що вона захопила 28 сіл.

Під час свого вторгнення в лютому 2022 року Кремль також, як вважають, тримав багатьох своїх солдатів у невіданні. Повідомлялося, що деякі водії танків навіть не знали, куди вони прямують, коли їхні колони проїжджали повз кордон.

Подалі від війни: Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук запропонувала населенню Курщини евакуацію до України

четвер, 15 серпень 2024, 0:30

Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для мешканців Курської області, які потребують гуманітарної допомоги або ж хочуть евакуюватися в Україну. Про це оголосила віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірин...

Генпрокурор ФРН видав ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку" – німецькі ЗМІ

середа, 14 серпень 2024, 23:45

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підривах на газопроводі "Північний потік" у Балтійському морі, що сталися два роки тому. Ним є українець Володимир С., який донедавна проживав у Польщі. Пр...