Україна використовує мобільні лабораторії з новою ДНК-технологією для ідентифікації загиблих, - Independent

Україна почала застосовувати мобільні ДНК-лабораторії для ідентифікації тіл загиблих на війні людей. Нова технологія скорочує час, необхідний для впізнання, з потенційно кількох років до трохи більше години. Про технологію розповіло видання Independent, передають Патріоти України.

Зазначається, що наша країна є першопрохідцем у науці воєнного часу, розгортаючи мобільні лабораторії з новою технологією, здатною за лічені хвилини обробляти зразки ДНК для ідентифікації загиблих. Наразі ми маємо 9 таких машин.

Відповідні комплекси, які передали Україні західні партнери, зокрема, Франція та американським філантропом Говардом Баффетом, переміщаються країною в поліцейських фургонах, що дозволяє командам обробляти докази в режимі реального часу. Видання зазначило: влада підтверджує, що це значно прискорить ідентифікацію тисяч загиблих та збирання доказів воєнних злочинів у десятках тисяч справ, які відкривають проти Росії протягом усього періоду війни.

Наразі мобільні ДНК-лабораторії вже застосовували для ідентифікації тіл загиблих на Київщині та в деокупованому Ізюмі на Харківщині.

Зазначається, що раніше збіг ДНК був повільним. Міжнародні експерти попереджали, що країна може витратити "десятиліття", намагаючись знайти та впізнати всіх своїх загиблих. Однак тепер, завдяки пересувним лабораторіям, результати можуть бути миттєвими.

Чехія відкликає свого посла в Росії

неділя, 5 травень 2024, 16:06

Міністерство закордонних справ Чехії вирішило відкликати з посади посла в Росії Вітезслава Півоньку, який з 2022 року фізично перебуває в Празі. Цю інформацію голова відомства Ян Ліпавський підтвердило агентству ČTK, повідомляють Патріоти України. Рані...

У Бердянську знищили організатора катівень: У ГУР Міноборони розповіли подробиці (відео)

неділя, 5 травень 2024, 15:44

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило ліквідацію колаборанта в окупованому Бердянську Запорізької області й повідомило деякі подробиці з цього приводу, передають Патріоти України. Повідомляється, що 5 травня 2024 року близько 9:40 ...