Україна запропонувала Китаю стати гарантом безпеки, - глава МЗС Кулеба

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба дав інтерв'ю китайському урядовому інформаційному агентству. Міністр зазначив, що Україна запропонувала Китаю стати гарантом безпеки, передають Патріоти України.

При цьому Кулеба підкреслив, що такий крок – це знак поваги та довіри нашої держави до КНР. Посадовець додав, що нинішня війна – не в інтересах Китаю. Адже глобальна продовольча криза, що виникла, як наслідок вторгнення Росії, становить серйозну загрозу економіці КНР.

Інтерв'ю Кулеби китайському ЗМІ

Дмитро Кулеба наголосив, що всі адекватні країни світу прагнуть стабільності, адже лише у таких умовах можливі ефективна міжнародна торгівля, розвиток та реалізація глобальних проєктів. Росія, своєю чергою, підірвала цей світовий устрій. "Якщо Росію не зупинити зараз, це спровокує нові кризові ситуації через кілька років", – підкреслив міністр закордонних справ України.

За словами Кулеби, Україна була і залишається європейською країною – як географічно, так й історично. Європейський шлях – це вибір українського народу, і ми не погодимось відігравати роль буферної зони між Сходом та Заходом.

"Україна не є мостом між частинами світу, а дверима, які відкриті для всіх людей з добрими намірами – для торгівлі, комерції, інвестицій, туризму тощо. Однак ці двері точно зачинені для тих, хто приходить до нас зі зброєю", – наголосив міністр закордонних справ України.

На переконання посадовця, єдиний спосіб забезпечити довготерміновий мир і стабільність в Україні – це відновити її суверенітет та повернути усі території у межах міжнародно визнаних кордонів.

Гарантії безпеки

Кулеба зазначив, що раніше Україна розглядала Будапештський меморандум, як важливу безпекову угоду. Втім, на жаль, документ не приніс реальної безпеки нашій державі.

"Наразі Україна вивчає можливості отримання гарантій безпеки від постійних членів Ради безпеки ООН, зокрема Китаю. Ми пропонуємо, щоб КНР стала одним із гарантів безпеки України, що є знаком нашої поваги та довіри до Китайської народної республіки", – заявив голова МЗС України.

Посадовець підкреслив, що країни Євросоюзу нині панікують, адже не можуть знати напевне, що не стануть наступною жертвою Росії після України – найбільше європейське занепокоєння виникло саме унаслідок повномасштабного вторгнення Росії у нашу країну.

До слова, Кулеба додав, що існують історичні факти – трагічні випробування роблять українців лише сильнішими і об'єднують наш народ. Війна Росії проти України об'єднала не лише українців всередині держави, але й далеко за її межами. Основна політика українського уряду та всієї нації нині – "все заради перемоги".

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...

В Україні відкрили завод із виробництва високотехнологічних німецьких БПЛА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:45

В Україні відкрили завод німецької компанії Quantum-Systems GmbH з виробництва безпілотників. Про це напередодні повідомила пресслужба компанії. . Очікується, що на виробництві збиратимуть по 1000 дронів на рік, а також виготовлятимуть запчастини. . ...