Україна збирається будувати з разом британцями бази ВМС на Чорному і Азовському морях: В Офісі президента розповіли, що містить меморандум, підписаний у Лондоні

Україна хоче будувати з британцями бази на Чорному і Азовському морях – Офіс президента

Україна за допомоги британських фахівців побудує нові сучасні бази для потреб ВМСУ. Про це в інтерв’ю Інтерфакс-Україна розповів заступник глави Офісу президента Ігор Жовква. Він наголосив, що Україна потребує нової інфраструктури ВМСУ як на Чорному, так і на Азовському морі, зазначають Патріоти України.

Маємо опрацювати британський досвід, не повторювати їх помилки. У нас інша ситуація, не такі військово-морські спроможності як у Великої Британії, але у нас два моря, які треба захищати, – заявив чиновник.

Зеленському були представлені спроможності британських компаній, які можуть такі бази будувати. Під час переговорів обговорювалися строки, однак конкретики по ціні та строках Меморандум не містить. Сума, яка фігурувала в медіа (1,25 млрд фунтів стерлінгів), це максимальний обсяг кредитних коштів, які готова надати британська сторона.

Чиновник анонсував можливу участь у проекті третіх країн, які є стратегічними партнерами України. В найближчі місяці будуть тривати інтенсивні переговори між Україною та британською стороною з цього питання.

Також, Жовква, прокоментував інші пункти Меморандуму, який минулого тижня підписали міністерства оборони обох країн в присутності українського президента. Зокрема, він звернув увагу на те, що розглядається і варіант розміщення високоточного морського озброєння з Великої Британії на платформах катерів, які будуються в Україні. Зокрема, заступник глави ОП сказав:

Україна має власне виробництво таких суден, постачання з інших країн, а у Британії є високоточне озброєння.

Нагадаємо, що 7 жовтня 2020 року у Портсмуті на базі Королівських ВМС міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Уоллес підписали Меморандум про посилення співпраці між Україною та Великою Британією у військовій і військово-технічній сферах. Документ передбачає, що Велика Британія допоможе Україні побудувати 8 ракетних катерів, 6 з яких буде зведено на українському підприємстві.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...