Україна змінила позицію про формат трибуналу над РФ і Путіним: ЗМІ назвали деталі

Україна погодилась на змінений формат так званого гібридного трибуналу стосовно агресії РФ. Про це йдеться у статті "Європейської правди", передають Патріоти України.

За словами заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова українська модель не сподобалася союзникам, бо кілька західних столиць, включно з Вашингтоном, побоюються, що їх самих згодом покарають "за російською схемою".

"Доктрина міжнародного права перебуває в заручниках у глобальної політики, у геополітики. І окремі наші партнери побоюються, що цей прецедент буде використаний проти них, бо вони також проводять військові кампанії за кордоном. І про це треба чесно говорити", – заявив він.

Заступник голови ОП визнав, що українська влада тепер вже не відкидає можливість створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу, на якому наполягають зокрема США.

Єдина вимога України зараз

Українська влада вимагає, щоб у разі створення гібридного трибуналу його основою не має стати українська судова система, як партнери пропонували від початку. Це пояснюється тим, що українська Конституція не передбачає створення такого судового органу, не дозволяє іноземним суддям виносити рішення іменем України. А змінювати Конституцію у воєнний стан не можна.

"Це (гібридний трибунал на базі українського законодавства. – ред.) неприйнятна для України модель. Але створення інтернаціоналізованого трибуналу не обов’язково означає створення трибуналу в українській правовій системі", – пояснив заступник голови ОП.

За інформацією видання, спецтрибунал щодо злочинів РФ буде створений у Гаазі та діятиме за нідерландським законодавством. Нідерландський уряд нібито вже дав на це попередню згоду.

Зеленський разом з дружиною відвідав Охматдит. Медзаклад продовжує рятувати дітей

субота, 27 липень 2024, 19:30

Президент Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською в День медичного працівника відвідали лікарню Охматдит у Києві, яка зазнала російської атаки 8 липня. Про це глава держави повідомив у Telegram в суботу, 27 липня, передають Патріоти...

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...