Україні треба терміново посилити ППО: Названо ймовірні цілі російських ракет в Україні найближчим часом

Україні слід захистити свою інфраструктуру від російських ракетних ударів, для цього потрібно розгорнути багатошарову і комплексну систему ППО. ЗСУ необхідні системи середньої та далекої дальності для збиття крилатих і балістичних ракет, які незабаром можуть полетіти на порти і мости. Таку думку висловив ТСН.uа сказав заступник директора Центру армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь, передають Патріоти України.

За його словами, поставки німецької системи IRIS-t SLM знову затримуються, прийти на допомогу можуть норвезькі ЗРК NASAMS. Експерт прогнозує, що необхідність захисту неба від ракет гостро стане після взяття росіян в котел під Херсоном і вдалих ударів ЗСУ по об'єктах інфраструктури на захоплених територіях.

"Тоді Росія своїми крилатими ракетами може вдатися до ударів по наших мостах через Дніпро. Тому потрібно негайно вирішувати питання щодо ППО. У ситуації, коли німецькі IRIS-t SLM знову затримуються, треба отримувати NASAMS і побільше. Зараз це було б ідеально. Вони мобільні, дуже компактні, їх можна розміщувати, наприклад у районах, де знаходяться інфраструктурні об'єкти. Мостів через Дніпро, які виконують важливі функції, насправді не так багато. І одеські порти зараз будуть під особливою увагою. Там теж потрібно розміщувати посилену ППО, розширювати, тому що у Росії є кілька тисяч ракет (старих, нових - не важливо), і вони ними можуть завдавати ударів", - пояснив експерт.

Нещодавній обстріл одеського порту експерт пов'язав з помстою російського диктатора президенту Туреччини.

"Якщо взяти до уваги, що це Путін наказав завдати удару по Одесі, можливо, дійсно Путін дуже образився за ті 50 секунд, на які Ердоган запізнився з ним на зустріч в Ірані, публічно його принизивши. У Путіна це можливо насправді. І це може виглядати насправді саме так-публічний плювок в Ердогана. Можливо такі плювки будуть і далі. Але з військової точки зору за всю цю ситуацію несе відповідальність Туреччина", - коментує експерт.

Самусь прогнозує, що Путін незабаром наполягатиме на перемир'ї на півдні України, прикриваючись необхідністю вивезення українського зерна.

"Вони там знаходяться в дуже складній ситуації. Але до останніх ударів HIMARS, думаю, російські генерали запевняли Путіна, що нічого там страшного немає, що у них під контролем, просто поки битва за Донбас, вони не можуть сконцентрувати сили на півдні чисто фізично, а як тільки закінчать окупацію Донбасу, перекинуть війська і знову підуть в Одесу. Що у них критична ситуація, вони можуть потрапити в котел і потрібно щось робити", - резюмував експерт.

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...