"Українська бронетехніка" вдало пройшла новий іспит: Міномет МП-120 витримав суворі держвипробування

Завершилися державні випробування нового міномета МП-120 калібру 120 мм, які тривали майже півтора року, повідомляють Патріоти України з посиланням на АрміяІнформ.

Протягом цього часу міномет прискіпливо тестували в різних умовах експлуатації. Наголошується, що було здійснено повний настріл ресурсу ствола — понад 5000 пострілів.

Виробник — приватне підприємство ТОВ «Українська бронетехніка», яке, окрім випуску бронеавтомобілів, починаючи з 2016 року опанувало виготовлення лінійки мінометів.

Інженер-випробувач Володимир Ковтун

Розробники вдосконалили форму опорної плити, оснастивши її трьома сошниками та V-подібними вставками.

Ці елементи підгортають під себе ґрунт, не даючи опорній плиті глибоко загрузати під час ведення інтенсивної стрільби з міномета.

Відповідно це дозволяє в разі необхідності швидко змінити позицію, не витрачаючи додатковий час на відкопування опорної плити.

Конструкція плити дозволяє здійснювати стрільбу з міномета в її горизонтальному положенні, що зручно для бойової роботи мінометного розрахунку.

На приведення міномета в бойове положення та підготовку до стрільби витрачається від двох до трьох хвилин.

Казенник

Іншою відмінністю нового міномета МП-120, що покращило його експлуатаційні якості, є відсутність мідного обтюруючого кільця між стволом і казенником.

Міномет калібру 120 мм МП-120

Проблема полягала в тому, що в процесі експлуатації міномета мідне кільце вигоряло та деформувалося.

Через це в мінометного розрахунку часто виникали певні труднощі із заміною або встановленням мідного обтюруючого кільця під час експлуатації.

«Ми вирішили відмовитися від обтюруючого кільця, зробивши замість нього додаткові лабіринтні ущільнення в казеннику», — інженер-випробувач компанії Володимир Ковтун.

Міномет калібру 120 мм МП-120

Це створює в кільцевих порожнинах додатковий тиск, який не дозволяє пороховим газам прориватися крізь різьбове з’єднання казенника.

Хиткість

У новому мінометі, на відміну від аналогів, застосований інший спосіб кріплення двоноги до труби підйомного механізму.

На старих версіях радянських мінометів елементи двоноги фіксували методом звичайного зварювання.

Це призводило до термічної деформації в місті кріплення і не дозволяло щільно закріпити циліндр в трубі підйомного механізму, тож він просто бовтався всередині.

Це збільшувало горизонтальну хиткість міномета, і, як наслідок, розсіювання мін.

Міномет калібру 120 мм МП-120

Розробникам МП-120 вдалося вирішили цю проблему, застосувавши замість зварних швів механічні муфти, які надійно з’єднали елементи двоноги.

Це має зменшити горизонтальну хиткість міномета, бічне розсіювання мін і покращує купчастість стрільби.

До того ж циліндр підйомного механізму дещо піднятий над рівнем поверхні в бойовому положенні, що не дозволяє йому торкатися ґрунту.

Міномет калібру 120 мм МП-120

Вже не потрібно, як раніше, витрачати додатковий час на викопування лунки під нього. Отже, зменшується час на підготовку вогневої позиції для стрільби.

Подвійне заряджання

Особливу увагу розробники приділили доопрацюванню такого важливого елементу конструкції міномета, як запобіжник від подвійного заряджання.

У процесі державних випробувань загалом здійснено близько десятка вдосконалень безпосередньо запобіжних механізмів.

Запобіжників від подвійного заряджання мінометів радянського зразка були суттєві вади конструкції.

Через це вони швидко виходили з ладу — ламалися, траплялося, що кінчики пружин запобіжних механізмів висувалися зі своїх посадочних місць, а стопори запобіжних механізмів припиняли гальмувати лопатки у відкритому положенні або взагалі руйнувались.

Аби це не позначилося на скорострільності, мінометні розрахунки часто знімали ці запобіжні механізми, що рано чи пізно неодмінно призводило до закидання у ствол другої міни, коли ще не відбувся постріл попередньою.

Як наслідок — розрив ствола, загибель особового складу.

Аби цього не допустити, у новому мінометі МП-120 реалізовано низку конструктивних рішень, спрямованих на забезпечення надійної роботи пружин та стопорів запобіжних механізмів, принципового виключення всіх чинників, які призводили раніше до їхніх поломок.

Міномет калібру 120 мм МП-120

Окрім того, для покращення ергономічних властивостей міномета редуктор підйомного механізму з нижнього положення перемістили у верхнє — до вертлюга.

Це дозволило навідникові за допомогою відповідних рукояток одночасно утримувати й контролювати положення як підйомного, так і поворотного механізмів.

Раніше ж це доводилося робити двом номерам мінометного розрахунку: один крутив підйомний механізм, другий — поворотний.

Конструкція редуктора унеможливлює жорсткі удари шестерень під час пострілів та поломки зубців, що доволі часто траплялось, коли застосовували міномети старої конструкції.

Виготовлення ствола

Міномет комплектується прицілом імпортного виробництва, який має вже готові світлодіодні підсвітлювачі шкал прицілу, кульок рівнів та прицільної сітки візиру.

Балістичні характеристики ствола залишилися ті самі, зокрема, максимальна дальність стрільби становить 7100 метрів.

Водночас збільшилася живучість ствола за рахунок нової технології виготовлення: його проковують ізсередини та ущільнюють.

Міномет калібру 120 мм МП-120

Внаслідок цього на гарантованому ресурсі у 5000 пострілів отримано знос ствола не більше ніж 0,2 мм, максимальний, за чинними нормативами, становить 0,4 мм.

Також цей ствол має подвійний запас міцності за максимальним тиском порохових газів, що дозволяє використання перспективних мінометних пострілів підвищеної потужності та дальності стрільби.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...