Українська компанія-виконавець представила нову пускову установку "Вільха"

Система «Вільха» призначена для ураження цілей будь-яких типів на дальніх підступах. Система здатна запускати 12 ракет всього за 45 секунд, а модернізований ракетний комплекс «Вільха-М» – на відстань до 120 км.

У лютому 2019 року компанія «Спецтехноекспорт» вперше представила пускову установку «Вільха» у масштабі 1:35 на міжнародній виставці оборонної та військової промисловості IDEX-2019 в ОАЕ, нещодавно компанія виконавець макету показала нову пускову «Вільхи», передають Патріоти України.

Відповідні фото були опубліковані на сайті творчої майстерні «Архітектон».

За новою концепцією самохідна пускова установка отримала нову спарену броньовану кабіну, замість однорядної неброньованої кабіни над двигуном та додаткової надбудови для розміщення операторів ракетного комплексу.

Пропоноване шасі машини залишилось без змін – 4-вісне КрАЗ-7634 з колісною формулою 8х8, яке вже використовується для уніфікованої пускової установки УСПУ-360 комплексу крилатих ракет РК-360МЦ, більш відомого як «Нептун».


Система «Вільха» призначена для ураження цілей будь-яких типів на дальніх підступах. Система здатна запускати 12 ракет всього за 45 секунд, а модернізований ракетний комплекс «Вільха-М» – на відстань до 120 км. На такій відстані ракети влучають у ціль з максимальним відхиленням до 30 метрів.

Макет стартової пускової установки комплексу «Вільха» , що був представлений на IDEX-2019 в ОАЕ

Вага однієї 300 мм ракети «Вільха» – 800 кг.

Розробкою бойових частин комплексу займалося українське КБ «Луч», що також здійснює розробку комплексу крилатих ракет РК-360МЦ «Нептун».

Наразі не відомо коли нову пускову установку «Вільхи» буде продемонстровано у металі та на якому етапі відбувається цей процес. Зараз роботи щодо модернізації наявних РСЗВ БМ-30 «Смерч», для використання на них корегованих ракет «Вільха», проводяться ДП «Шепетівський ремонтний завод».

Так само не зрозуміло чи буде змінюватися концепція УСПУ-360, щодо зменшення габаритів пускової установки за рахунок зменшення її довжини через використання нової спареної броньованої кабіни. В обох випадках виробництвом броньованої кабіни для «Нептуна» займалось Конструкторсько-виробниче підприємство “Українська бронетехніка”.

Джерело: Архітектон

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...