Українська розвідка провела унікальну рятувальну операцію у Судані під носом у "вагнерівців" (відео)

Співробітники Головного управління розвідки Міністерства оборони України провели спецоперацію "Троянській верблюд" у столиці Судану місті Хартум, під час якої евакуювали українських громадян, та зустрілись з "вагнерівцями" та "рускім міром". Про це йдеться у сюжеті ТСН тиждень, передають Патріоти України.

Після того як у Судані почалось збройне протистояння між різними силовики структурами за владу в країні, багато іноземців опинились у центрі бойових дій без можливості виїхати з країни. Сере них були і українці, які опинились посеред воюючої країни на іншому континенті. Більшість наших громадян працювали тут авіаційними інженерами, пілотами та бортпровідниками.

"Ми проїхали на роботу як завжди і через 5 хв почалася стрілянина і почалася зі всіх сторін. Не було шансу тікати чи бігти, ми сховалися в ангарі", - розповів інженер Максим Леміш. Вже через кілька хвилин аеропорт перетворився на поле бою. Українці переховувалися в ангарі, в якому вони раніше працювали. Через деякий час почали закінчуватись вода та їжа, а бойові дії в країні тільки збільшували інтенсивність.

Попри повномасштабну війну в Україні бійці головного управління розвідки отримали завдання в Африці – витягнути українців з охопленої боями столиці Судану. А ще й з під самим носом у "вагнерівців".

ГУР вже має вдалий досвід подібних спецоперацій. Блискуче впоралися з евакуацією українців з Афганістану, коли у 2021-му його захопили таліби. Тоді ні американці, ні канадійці не наважувалася виходити за своїми громадянами в Кабул. За межі авіабази США – вибирались лише українські офіцери. Але зараз було ще складніше.

Проводити операцію у Судані було набагато важче, адже у країні нема захищеної авіабази США, з якої можна було б робити рейди для звільнення українців. Також була дуже обмежена група людей, які були безпосередньо задіяні у проведенні операції.

"Діяла група спецназу кількістю менше ніж 10 людей, порівнюючи з рятувальними операціями США, які задіювали гвинтокрили, бронетехніку, спецназ. Французів, катарців, саудитів. У саудитів навіть ракетний крейсер стояв біля порту Судану. Ми діяли самотужки без бронетехніки, без авіації, без важкого озброєння, бо в регіоні їх у нас просто не має. Всі наші сили задіяні на фронті", - розповів учасник операції з позивним Ярема.

За таких мінімальних можливостей провести подібну операцію майже нереально, але наша розвідка задіяла місцеві звʼязки, добре спланувала план звільнення та відходу, та почала операцію, скориставшись оголошеним перемирʼям між сторонами.

Місія ускладнювалась географічним розташуванням Хартума. Місто в самісінькому центрі Судану. Нашим військовим треба було проходити по районах, які регулярно переходять від однієї воюючої сторони до іншої. Також операцію ускладнювала відсутність звʼязку з нашими громадянами.

Війну в Судані запалила Росія. Зараз там йде протистояння між регулярною армією на чолі з генералом Абдель Фаттахом аль-Бурханом і так званим спецназом «Силами швидкої підтримки». Цей спецназ назбирав Мухаммад Хамдан Дагало, найбагатша людина Судану і великий "дружок" Пригожина. Разом з ЧВК Вагнер Дагало захопив найбільші копальні золота в Судані й створив колосальну армію найманців, практично рівну за чисельністю з державною армією Судану.

Вагнерівці підтримують «Сили швидкого реагування». А Кремль дає навіть ракети. У 2022 році — Дагало був в Москві. Підтримав російське вторгнення в Україну і привіз літак золотих зливків. Таких літаків з суданським золотом було ще мінімум півтора десятка – нарахували журналісти CNN. Росія краде суданське золотою, поповнює ним свої золотовалютні резерви, тому дуже зацікавлена аби й далі її ПВК контролювали суданське золото.

За півтора місяця до початку бойових дій туди приїхав Лавров він привіз якесь обладнання. Бойовики РСФ, які тепер воюють проти регулярної армії, проходили навчання у таборах "вагнерівців".

ГУР як ніхто розумів з ким має справу, але наші спецпризначенці змогли евакуювати з Судану більше ста українців, а також громадян Грузії, Канади та Перу. Серед евакуйованих 12 дітей. Розголошувати деталі операції наразі заборонено, але маршрутом українських розвідників "троянський верблюд", вже скористалось багато інших країн для порятунку свої громадян.

Джерело: ТСН.ua

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...