Українській ППО може бути складніше збити іранські чи північнокорейські ракети, ніж "Іскандери": Експерт пояснив нюанси

Тарас Жовтенко, кандидат політичних наук, безпековий аналітик фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва, в інтерв'ю Video NV розповів, чому українській протиповітряній обороні може бути складніше збивати іранські чи північнокорейські ракети, ніж російські Іскандери, передають Патріоти України.

«Вони (російські військові - ред.) намагаються експериментувати (атакуючи Україну ракетами іноземного виробництва — ред.), розуміючи, що наші зенітники мають уявлення, що таке Іскандер, наприклад. Коли вони бачать використання Іскандера, то вже реагують майже автоматично. Але коли вони бачать, наприклад, іранську ракету вперше, то є дуже велика ймовірність того, що вони або зреагують невчасно, або не зреагують», — пояснив Жовтенко в інтерв'ю Video NV.

Аналітик зазначив, що це пов’язно з тим, що оператори ЗРК не працювали з такими типами повітряних цілей і немає симуляцій, які б відтворювали тип польоту, наприклад, північнокорейських ракет, «поки їх не побачила система».

«Після того, як вони потрапляють, наприклад, в базу даних, яку веде розробник Patriot, все набагато спрощується. Але знову ж таки, росіяни теж експериментують. Вони спочатку в тестовому режимі випускають кілька таких ракет, а потім кілька десятків — для того, щоб пересвідчитися, чи не перевантажиться система, чи не сповільниться реакція операторів в такому випадку», — додав Жовтенко.

Він підтвердив, що зараз у Росії період таких експериментів з північнокорейськими ракетами. «Ми ж бачили, що починалося все з однієї-двох ракет, а тепер це масово. Ну, правда, вони і падають масово, бо це північнокорейське виробництво. Там та сама історія, що з артилерійськими снарядами. Але тим не менше Північна Корея, так само як і Російська Федерація, б'є не на якість, а на кількість. Тому по кількісних показниках росіяни приблизно мають, на що орієнтуватися, якщо є в них певні очікування стосовно Пхеньяна», — сказав аналітик.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...