Український Джокер: Що відомо про пранкера, який публікує в мережі листування нардепів

У медіаспільноті проводять паралелі між новоявленим «пранкером Джокером» і російськими «зірками» пранку Вованом і Лексусом

Українську інтернет-аудиторію сполошив невідомий досі пранкер Джокер, який стверджує, що йому вдалося розіграти в телефонному листуванні декількох депутатів від імені глави ГПУ Руслана Рябошапки. Щонайменше один з фігурантів скандальної історії, нардеп від Слуги народу Михайло Радуцький, підтвердив справжність листування. Патріоти України розповідають, що відомо про пранкера на даний момент.

Хто такий пранкер Джокер і звідки він з’явився?

До недавнього часу про пранкера Джокера не було відомо нічого. В українському медіа-просторі він з’явився 30 жовтня 2019 року завдяки сайту Страна.ua. Експерти називають це онлайн-видання рупором російської пропаганди в Україні та одним з найгірших українських ЗМІ щодо дотримання стандартів журналістки. Страна.ua регулярно займає останні місця в дослідженнях Інституту масової інформації (ІМІ), присвячених дотриманню професійних стандартів.

Так, за підсумками другого кварталу 2019 року, на який припав розпал президентської виборчої кампанії в Україні, Страна.ua зайняла останнє місце з 16 найбільших онлайн-ЗМІ України. Медіаексперти з’ясували, що саме цей сайт найбільш часто порушував принципи балансу думок, відокремлення фактів і коментарів в текстах, достовірності викладеного.

30 жовтня портал Страна.ua опублікував телефонне листування депутата Богдана Яременка та особи, яку сайт називає «українським пранкером, відомим під ніком Джокер». Онлайн-видання стверджує, що поспілкувалося з пранкером і той нібито розповів, що «вже деякий час листувався з Яременком під виглядом генпрокурора [Руслана] Рябошапки». Переписку була оприлюднено у розпал секс-скандалу, який розгорівся навколо Яременка, і стосувалася саме цієї теми.

Водночас досі не було відомо про жоден пранк «Джокера». Існує Facebook-сторінка з аналогічною назвою, створена восени 2018 року, проте вона досі порожня. Наступного дня після публікації в Стране.ua, 31 жовтня, у мережі Telegram з’явився канал пранкера Джокера. Протягом подальших днів у ньому було опубліковано листування Джокера з нардепами від Слуги народу Михайлом Радуцьким і Миколою Тищенком — її також вели нібито від імені Рябошапки.

При цьому автор каналу, який називає себе Джокером, обіцяв викласти нові викриття, якщо кількість його підписників зросте — спочатку до 10 тис., а потім і до 50 тис. Станом на ранок вівторка, 5 листопада, канал має понад 27 тис. підписників.

«Немає нічого дивного, що Джокер народився в Хелловін [31 жовтня]. Це мій день. Якщо ви не підпишетеся на цей канал, то я сам знайду вас. У вашому телефоні. Ваших чатах. Ваших думках. Я опинюся там, де ваше темне місце», — написав про появу свого каналу його автор.

Анонсуючи 3 листопада переписку з Тищенком, пранкер також зазначив, що її частину він заздалегідь передасть «одному з українських ЗМІ, яке я вважатиму за потрібне». «Вибір медіа завжди за мною», — заявив «Джокер».

Зрештою 4 листопада листування знову було оприлюднено на сайті Страна.ua, а потім вже в Telegram-каналі. Перший заступник головного редактора видання Світлана Крюкова заявила, що «Джокер» нібито надав переписку «на правах анонімності». Звідки у нього номери телефонів нардепів і на яких підставах видання довіряє скріншотам від невідомої особи, Крюкова не пояснила.

Що стало відомо з оприлюдненого ним листування

До 5 листопада в Telegram-каналі ймовірного «пранкера Джокера» було оприлюднено скріншоти телефонного листування з трьома депутатами від Слуги народу — екс-дипломатом Богданом Яременком, ресторатором Миколою Тищенком і засновником клініки Борис Михайлом Радуцьким.

У випадках з Яременком і Тищенком пранкер представлявся главою ГПУ Русланом Рябошапкою. Він називає своїх співрозмовників «друже», а президента Володимира Зеленського — «першим».

З Богданом Яременком пранкер говорив про скандальне пікантне листування депутата, яке раніше оприлюднили журналісти. Джокер повідомляє Яременку, що «1 [президент] дуже злий» у зв’язку зі скандалом. Пранкер також закликає депутата видалити свій початковий пост у Facebook, в якому він назвав умисною провокацією переписку з дівчиною за викликом.

«Напиши фб пост з вибаченнями перед фракцією і президентом зараз, що підвів і більше такого не буде. Коротко тільки», — просить пранкер. «Одним словом, мудак. Визнаю», — відповідає на це Яременко. У листуванні він також пояснює, що вважав своє місце в Раді «захищеним» від камер журналістів.

Пізніше Яременко дійсно видалив свій початковий пост у Facebook і опублікував новий. «Не всі рішення бувають однаково вдалими. Я вилучив попередній пост і хочу вибачитися перед усіма, кому своїм необдуманим вчинком створив проблеми — від дружини і дітей до фракції і президента», — написав Яременко 30 жовтня.

У листуванні з пранкером депутат також висловлює побоювання, що журналісти могли сфотографувати також інше його листування — про зовнішньополітичні питання. «Що там серйозного?» — уточнює пранкер. «Наприклад, там буде цілком очевидно, що ми не знали про розведення [сил на Донбасі]. Що Пристайко теж нервує», — пише Яременко.

З Михайлом Радуцьким пранкер обговорює тему доплат депутатам «у конвертах». «Джокер» висловлює припущення, що ряд обранців від Слуги народу «вже хочуть $». «Я про це говорив першому, що треба щось вирішувати, інакше не втримаємо. Я чув про 40 від деяких багатих товаришів», — відповідає Радуцький.

З Миколою Тищенком — найдовше і найбільш довірче листування з оприлюднених пранкером. На цих скріншотах депутат нібито говорить про невдоволення ситуацією у фракції Слуги народу («зрадник на зраднику») і нарікає на те, що політична кар'єра та скандали в ЗМІ «вбивають його ім'я».

«Бізнесу п… ць без мене. Ім'я вбивають у мотлох, думав команда сім'я колектив всі один за одного і просто х… ю… дружина плаче, кожен день говорить, що мене посадять)))… як далі не розумію… Спочатку я дурень, потім насос, потім наркоман, потім Добкін, потім з АТО — Ярошем за закон 2045−1 зарубився, тепер я „смотрящий“, скоро в пі … запишуть», — пише Тищенко (орфографія і пунктуація збережені - прим. ред.).

Пранкер також запевняє депутата, що низка його колег нібито хотіли «писати заяву» на Тищенка за виплати їм грошей готівкою. «Просто я тебе прошу — особисто не давай. Придумай щось», — пропонує «Джокер». «Скажи пліз зміню тактику», — відповідає Тищенко, який у цьому листуванні також наполегливо намагався з’ясувати, хто саме з нардепів нібито на нього скаржився.

У розмові обговорюють і главу ОП Андрія Богдана. Тищенко запевняє, що «він нервує і це теж погано впливає на всіх, погано, що взагалі нікому не вірить».

Як відреагували на «зливи» Джокера герої листування

Нардеп Михайло Радуцький, голова комітету з питанням охорони здоров’я, в коментарі Радіо Свобода підтвердив, що він дійсно вів переписку, скріншоти якої було оприлюднено.

При цьому він спростував, що його однопартійці отримують додаткові виплати готівкою. «Не отримують депутати Слуги народу ніяких грошей в конвертах. Крапка», — заявив Радуцький.

Коментуючи переписку з пранкером, він також пояснив, що став отримувати повідомлення з номера, який вже був записаний у його телефоні раніше і позначений як «хз». Радуцький пояснив, що вважав співрозмовника кимось із знайомих йому людей і тому продовжив спілкування.

«Дивіться, телефон у мене був у пам’яті. У цій країні мене знає дуже багато людей. Я не можу не відповісти людині», — пояснив депутат. Він також продемонстрував журналістці Радіо Свобода свій телефон з цим листуванням, де ім'я співрозмовника позначено як «хз».

"Я вирішив, що це десь, можливо, мій товариш, може, знайомий. Розуміючи, що йде атака на фракцію, мені навіть стало цікаво», — додав депутат.

При цьому Радуцький заявив, що давно заявляв публічно про необхідність підвищити офіційну зарплату депутатам і в бесіді з пранкером лише повторив цю ідею, а не вів мову про реальні виплати нардепам Слуги народу. Микола Тищенко та Богдан Яременко поки ніяк не коментували ситуацію з оприлюдненим листуванням від їхнього імені.

Чому Джокера порівнюють з російськими пранкерам Вованом і Лексусом

У медіаспільноті проводять паралелі між новоявленим «пранкером Джокером» і російськими «зірками» пранку Вованом і Лексусом (Володимир Кузнєцов та Олексій Столяров).

За останні кілька років їм вдалося організувати і провести телефонні розіграші з відомими політиками багатьох країн, серед яких п’ятий президент України Петро Порошенко, лідер Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, сенатор США Джон Маккейн, генсек НАТО Йенс Столтенберг, мер Києва Віталій Кличко, білоруський лідер Олександр Лукашенко, екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, а також музикант Елтон Джон та інші знаменитості.

Окрім вражаюче широкого кола контактів, які невідомо звідки мають пранкери, Вован і Лексус — постійні гості ефірів російського пропагандистського ТБ. Так, у 2016 році на НТВ стартувало щотижневе пранк-шоу Вована і Лексуса Дзвінок.

Усі ці факти послужили приводом для неодноразових припущень, що Вован і Лексус не могли б реалізовувати свої розіграші високопоставлених осіб без підтримки Кремля та російської влади.

Джерело: НВ

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...