Український призер "Ігор нескорених" із Маріуполя разом із дружиною-слідчою продалися окупантам (фото)

Золотий призер всесвітньо відомих змагань "Ігор нескорених" Олександр Бєлобоков під час евакуації з Маріуполя втік до окупантів і вже "гастролює" Росією. Його дружина – слідчий поліції – і зовсім влаштувалася прислужувати в "прокуратуру ДНР". Подружжя, яке кілька років переконувало українців у своєму патріотизмі і пережило грандіозний скандал, сьогодні впевнено можна назвати зрадниками. Подробиці про це читайте у матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Скандал навколо маріупольця Олександра Бєлобокова спалахнув ще на етапі відбору учасників Invictus Games ("Ігор нескорених") у 2018 році. Обов'язковою умовою для участі в цьому змаганні, заснованому принцом Гаррі, є травма або поранення, отримані під час бойових дій. Проте жителі Маріуполя впізнали в Бєлобокову торговця спортивним харчуванням, який у 2014 р. точно не воював.

"Окрім того, він і строкову службу в армії не проходив – у нього був білий квиток через плоскостопість. А наприкінці травня 2014 року разом із дружиною Тетяною відпочивав на пляжі і потрапив під гвинт катера", – розповів співрозмовник.

Обурені жителі Маріуполя, серед яких були й учасники Антитерористичної операції на Донбасі, робили все, щоб не допустити Бєлобокова до участі у всесвітньо відомому змаганні. З однієї причини – не дати заплямувати честь українських воїнів. Однак, незважаючи на всі зусилля, це не вдалось.

Бєлобоков у 2018 р. все ж таки відлетів до Австралії у складі збірної України та завоював золоту та срібну медалі.

Повернувся мало не героєм і почав роздавати інтерв'ю, в яких розповідав історії про свою "боротьбу з русскім міром". Це ще більше обурило реальних воїнів, і тоді стався другий виток скандалу.

Як з'ясувалося, у медичних документах у день поранення Бєлобокова було зафіксовано саме побутову травму, а не мінно-вибухову, як згодом стверджував Олександр Бєлобоков. Також у нашому розпорядженні виявилося підтвердження про реальні події того дня, зафіксоване правоохоронцями. У реєстрації події чітко зазначено, що чоловік отримав травму гвинтом катера на Білосарайській косі.

Звинувачення на адресу "героя" категорично спростували в оргкомітеті української збірної, а захисники Бєлобокова витягли на світ і документ, підписаний командиром 8-го окремого батальйону "Аратта" Української добровольчої армії Андрієм Гергертом ("Червнем"), нині покійним, і начальником штабу УДА Сергієм Ільницьким.

До речі, на підставі документів, поданих Ільницьким, оргкомітет і допустив Бєлобокова до участі в "Іграх нескорених" – як добровольця, який виконував завдання у секторі "М".

"Тоді з'явилися якісь "свідчення", що Бєлобоков виконував суперсекретне завдання воєнної розвідки, а постраждав під час мінування", – розповів співрозмовник.

Обілювали як могли

Пізніше Гергерт говорив журналістам "Бабеля", що особисто не знав Олександра Бєлобокова, але знав тих, з ким він воював, а також що мешканець Маріуполя нібито був "під кураторством Головного управління розвідки МО". Однак ми не знайшли цьому жодного підтвердження, ба більше, джерела стверджують, що "Червня" після скандалу, що розгорівся, фактично змусили виступити на боці "розвідника".

"Справа в тому, що дружина Бєлобокова – Тетяна – працювала старшим слідчим у поліції Маріуполя і вела справу про знайдені у хлопців з УДА гранати. Тому Гергерту дали зрозуміти: або він допоможе Бєлобокову, або постраждають його бійці. Зрозуміло, що в тій ситуації "Червень" вибрав найменше з лих", – розповів наш співрозмовник.

Незважаючи на те, що до поліції у 2018 році було подано заяву за фактом можливого підроблення документів Бєлобоковим, справа зійшла нанівець. У поліції розповідали, що було проведено експертизу за фактом отримання тілесних травм чоловіка.

"Згідно з висновком експертизи, виявлено низку тілесних ушкоджень, що утворилися від впливу фрагмента вогнепального снаряда внаслідок його вибуху. З огляду на характер та локалізацію тілесних ушкоджень у потерпілого вони могли утворитися від механізму, вказаного ним під час опитування, а саме – виконання "сліпого мінування" – говорилося в документі.

Після такого висновку руки опустилися навіть у найзатятіших борців за справедливість. За словами співрозмовників у Маріуполі, Бєлобоков тоді "сильно зблизився з керівництвом місцевої поліції і у них з'явилися деякі спільні бізнес-інтереси". Навіть став завідувачем кафедри фізичного виховання в Донецькому юридичному інституті. А навесні 2021 року Бєлобоков відсудив у маріупольської лікарні 100 тисяч гривень за розголошення інформації щодо його травмування катером.

Відкрита зрада

У лютому 2022 року співробітників ДЮІ з Маріуполя евакуювали до Покровська, проте, за словами колег Бєлобокова, той вистрибнув з автобуса та повернувся додому. "Залишалася і його дружина-слідчий, але не для того, щоб продовжувати працювати. І вона, і її чоловік хотіли дочекатися "своїх", – стверджує співрозмовник.

Квартира, в якій жило подружжя, розташовувалася на лівому березі, який був практично знищений російською авіацією. Проте місцеві жителі кажуть, що Бєлобокови ще мають будинок під Маріуполем, у якому, можливо, вони й пересиділи найстрашніші для міста дні.

А вже в середині червня 2022 року призер "Ігор нескорених" їздив Росією. Причому він не був насильно туди вивезений, як багато інших мешканців окупованого Приазов'я, – Бєлобоков брав участь у чемпіонаті РФ з легкої атлетики серед осіб із ураженням опорно-рухового апарату.

У Чебоксарах "завзятий патріот України" виступав у складі команди "ДНР" і посів друге місце у штовханні ядра. Як повідомили російські ЗМІ, поїздка відбулася за сприяння "міністерства молоді, спорту та туризму ДНР та російського Центру".

Тим часом, за твердженням співрозмовника у розвідці, дружина Бєлобокова пішла служити окупантам: "Зараз Тетяна, колишній слідчий, поліції вже працює в "прокуратурі ДНР". Сам Бєлобоков, як бачимо, ніякий не розвідник – консерва розкрилася".

Історія, що й казати, показова, ось тільки чи дадуть відповідь ті, хто робив зі зрадника "патріота", а потім завзято прикривав його – велике питання. Як і в тому, яку інформацію довгий час Бєлобоков міг передавати ворогові.

Джерело: Обозреватель

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...