Українці розділилися у ставленні до постаті Бандери: Соціологи оприлюднили свіжі дані

Практично однакова кількість українців оцінила історичну постать Степана Бандери і як позитивну, і як негативну для нашої держави. Про це свідчать результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, передають Патріоти України.

Так, схвально про діяльність одного з головних ідеологів українського націоналізму відгукнулися 32% громадян. Така сама кількість респондентів вважає його роль в історії негативною.

Водночас по 21% учасників опитування вважають, що постать Бандери була наскільки позитивною, настільки й негативною.

Здебільшого гарне ставлення до цієї історичної персоналії переважає на заході України (70%). У центрі по 27% вважають його діяльність позитивною чи негативною, а ще 27% – наскільки позитивною, настільки й негативною.

Негативна оцінка переконань та діяльності провідника ОУН-Б домінує на півдні та сході України: 54% та 48% відповідно. Позитивне ставлення до нього висловили лише по 11% мешканців обох регіонів.

Водночас значна частка мешканців півдня та сходу вважають діяльність Бандери наскільки позитивною, настільки й негативною (15% та 25% відповідно). Втім молодь більш схильна вважати цього діяча історичною постаттю, чия діяльність була швидше позитивною для України.

Що ж стосується тенденцій серед прихильників різних політичних партій, то, наприклад, 36% електорату "Слуги народу" сприймають Бандеру як позитивну історичну постать, а 27% – як негативну.

Серед прихильників ОПЗЖ позитивно оцінюють внесок Бандери в історію України лише 4%, а 63% – негативно. Натомість прихильники "Європейської солідарності", навпаки, переважно оцінюють постать Бандери позитивно (57%), негативно – лише 12%.

Також українці поділилися своїми переконаннями щодо політики радянського диктатора Йосипа Сталіна. Негативно її оцінили 62% громадян. З такою думкою погодилася більшість мешканців у всіх регіонах: на заході та в центрі – по 78% та 69%, на півдні та в центрі – по 45%.

Однак у південному та східному регіонах близько 35% вважають діяльність Сталіна наскільки позитивною, настільки й негативною. Переважно схвально про його діяльність відгукнулися 12% жителів сходу, в решті регіонів – ще менше.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...