Українці зривають російський наступ, війна переходить на нову фазу, - CNN

Трохи більше місяця після того, як перші балістичні ракети обрушилися на українські міста, плани Росії на швидку війну були зірвані через завзятий опір захисників країни, а в останні кілька днів – через спритні українські контратаки на декількох фронтах. Загалом наземна військова компанія РФ в Україні "дає збої", що підводить події до нової фази, передають Патріоти України.

Якою вона буде – покаже час. Експерти не виключають, що кремлівські солдати можуть або кинути основні зусилля на схід України, або підготуватися й піти в новий масштабний наступ, або перейти до війни на виснаження. Про це повідомляється у статті CNN. Журналісти вказали, що російські офіційні особи останніми днями озвучили нову тезу: що оточення українських міст потрібне, аби скувати ЗСУ та не дати їм посилитися на Донбасі.

З такою заявою виступив перший заступник начальника Генштабу РФ генерал-полковник Сергій Рудський. Інститут вивчення війни наголосив: такий коментар може вказувати на те, що Кремль звузив свої цілі й тепер задовольнятиметься повним контролем над Донецькою та Луганською областями. Втім, таке прочитання, ймовірно, є неповним. "Відсутність значних російських наступальних операцій на більшій частині території України, швидше за все, відображає нездатність російських Збройних сил створити достатню бойову міць для нападу, а не якесь рішення Москви змінити свої військові цілі або зосередитися на сході", – підкреслили експерти.

У CNN вказали: конфлікт тепер може перейти в нову фазу війни на виснаження, в якій росіяни можуть втратити більше, ніж придбають, і зіткнутися зі ще більшими проблемами з поповненням запасів. Є ознаки того, що армія РФ намагається компенсувати провали ширшим застосуванням ракетних військ й обстрілами із закритих позицій з артилерії та реактивних систем залпового вогню. Наприклад, на північ і захід від Києва росіяни, схоже, окопуються, а не намагаються просунутися вперед, і обстрілюють такі райони, як Ірпінь та Макарів.

Крім того, за останні два тижні почастішали російські ракетні удари в різних регіонах України, причому головними цілями були склади пального, військові склади, аеродроми. "Українці здебільшого обережно переходили в наступ... Інститут вивчення війни описує [такі дії] як "розсудливі та ефективні, що дозволили українським силам відвойовувати невеликі ділянки тактично чи оперативно значущої території без надмірного розширення своїх сил", – сказано у статті.

Проте противник тим часом оточив Чернігів на північ і увійшов до сусіднього міста Славутич. Війська РФ поки що зберігають можливість обстрілювати околиці української столиці з півночі.

Україна відводить з лінії фронту танки Abrams. Associated Press пояснила, що з ними не так

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:23

Українські війська відвели американські танки Abrams M1A1 від лінії фронту, оскільки з ними стало складно працювати. Про це пише Associated Press з посиланням на свої джерела. За словами журналістів, у всьому винні російські безпілотники, які повсюдно ...

"Як тільки Су-34 взятий на приціл, він буде приречений": Експерт озвучив формулу знищення російської авіації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

На думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, керовані авіабомби, якими росіяни закидують прифронтові регіони, швидко перестануть бути проблемою, як тільки Україна отримає винищувачі F-16. Про це пише "24 канал", передають Патріот...