Українцям готують новий "податок на підробітки"? Гетманцев прояснив важливі моменти

Спеціальний режим оподаткування для самозайнятих фізосіб, який запропонували запровадити в Україні, не є спробою збільшити податки. Навпаки, йдеться про запровадження пільг – українці, які мають підробітки "в чорну", отримають право вийти з тіні і платити лише 6% від доходу замість 19,5%. Саме тому реформу в нинішньому вигляді можуть не погодити міжнародні партнери України, передають Патріоти України.

Про це розповів голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев ("Слуга народу") вінтерв'ю. За словами нардепа, зараз, якщо українець, окрім основної роботи, отримує якісь доходи, він має або віддавати з них державі 19,5%, або жити в напівнелегальному статусі. Йдеться зокрема про тих, хто, наприклад, поєднує офісну роботу з перевезеннями в Uber і Uklon, або ж у вихідні займається ремонтом авто у своєму гаражі.

"Такі доходи (від підробітків. – Ред.) зараз оподатковуються. Знаєте, за якою ставкою? 18% + 1,5% (ПДФО і військовий збір. – Ред.), тобто 19,5%. Взагалі, про що цей закон? Він не про новий податок на якісь прибутки. Цей закон про пільгу для тих осіб, які мають незалежні професії, тобто ми даємо можливість їм платити 6% замість 19,5%, тому що на сьогоднішній день вони заробляють все це у тіні Ми даємо їм опцію, яка дозволить всього за 6% отримувати білі доходи, показувати ці доходи де завгодно, отримувати кредитування відповідно, бути людиною в правовому полі... Вони зараз кажуть: "19,5% – це забагато, тому ми працюємо в чорну". От, ми даємо цю опцію. Просто подайте заявку через Дію до спеціальної бази і після цього це білий твій дохід", – пояснив Гетманцев.

Він уточнив, що для учасників податкового спецрежиму навіть не передбачено жодного обліку та звітності. Доходи на конкретний рахунок просто автоматично обкладатимуться податком у 6% та офіційно враховуватимуться.

"Навіть не потрібно скасувати реєстрацію як ФОП. Це набагато простіша модель, ніж є у ФОПів... До того ж, якщо ти не хочеш цього робити – не роби. Як працював у чорну, так і працюй. Але якщо ми йдемо до Європи, ми маємо розуміти, чим білий дохід відрізняється від чорного", – розповів депутат.

Саме тому, за його словами, проти податкового спецрежиму для самозайнятих виступають Мінфін України та міжнародні партнери. Через це Гетманцев сумнівається, що задуману реформу вдасться реалізувати у такому вигляді, як задумано спочатку.

"Вони (партнери. – Ред.) розуміють, що це пільга, якої немає, наприклад, у Європі... Я не переконаний в тому, що партнери його (новий податковий статус. – Ред.) узгодять. У цій формі є основним перешкодою є думка та позиція наших партнерів, які навряд чи нам дозволять це зробити в цьому вигляді та вимагатимуть якихось змін", – спрогнозував нардеп.

Нагадаємо, спецрежим з оподаткуванням 6% у разі його запровадження стосуватиметься насамперед кур'єрів, таксистів, ремонтників, майстрів манікюру, перукарів, психологів тощо, які надають свої послуги за допомогою онлайн-платформ. Як пояснював один із авторів законопроєкту № 10166 Ярослав Железняк ("Голос"), представникам 20 видів діяльності також не потрібно буде подавати звітність. Дані податкової замість них "здаватимуть" самі онлайн-платформи.

Види діяльності для нового податкового режиму. Зазначимо, законопроєкт №10166 поки що лише зареєстрований у Верховній Раді. Щоб стати законом, документ має бути затверджений комітетом, сесійною залою парламенту у двох читаннях, а також підписаний спікером Ради та президентом України.

У глибокому тилу Росії згоріли три гелікоптери, котрі ворог використовував у війні проти України – ГУР (відео)

субота, 27 липень 2024, 17:23

В результаті диверсійних заходів на території Росії було уражено три ворожі вертольоти, передають Патріоти України з посиланням на "Українську правду". Зазначається, що 24 липня 2024 року на аеродромі "Кряж" у місті Самара згорів військовий багатоціль...

Україна вдарила по аеродрому стратегічної авіації в російському Запаляр'ї, звідки ворог відправляє літаки для ракетних ударів по наших мирних містах. Результат приголомшливий для росіян

субота, 27 липень 2024, 16:30

У суботу 27 липня дрони української розвідки уразили ворожий дальній стратегічний бомбардувальник -ракетоносій ТУ-22М3 на аеродромі "Оленья" в Росії. Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на своє джерело в ГУР МОУ, передають Патріоти Укр...