Українцям пояснили, чи має право роботодавець вимагати документи про військовий облік

В Україні продовжили дію воєнного стану та загальної мобілізації до 19 лютого 2023 року. У зв'язку з цим багатьох людей цікавить питання, чи можуть роботодавці вимагати документи про військовий облік у нових та старих працівників, передають Патріоти України.

Відповідь на це питання дав адвокат Богдан Пересада. Він зазначив, що формально у роботодавця є право просити надати відповідну інформацію, але звільнити людину з роботи у разі ненадання такої інформації він не може.

За словами адвоката, роботодавці зобов'язані вести Списки персонального військового обліку на підприємстві і з цією метою може здійснювати перевірку у громадян України під час прийняття на роботу наявності військово-облікового документа або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред'являтися з використанням мобільного додатка Дія.

Богдан Пересада пояснив, що приймання на роботу чоловіків здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ або підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

Також, за його словами, роботодавець має під час прийняття на роботу під особистий підпис доводити до призовників, військовозобов'язаних та резервістів правила військового обліку і у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу чи звільнення з роботи повідомляти про це відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Тобто, під час прийняття на роботу роботодавець має запросити військово-обліковий документ і лише після цього приймати людину на роботу.

"Формально у роботодавця є право просити вас надати відповідну інформацію, оскільки вона потрібна йому для ведення Списків персонального військового обліку на підприємстві, але, наприклад, на мою думку, вас не можна звільнити з роботи, якщо ви не надасте роботодавцеві таку інформацію або ж надасте її у неповному обсязі", – підсумував адвокат.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...