Українцям просто морочать голову? Стало відомо скільки тривав курс перших румунських пілоти на F-16, щоб повністю опанувати винищувач

Українські бойові пілоти навряд поступаються майстерністю румунським, котрі до перенавчання літали на винищувачах радянських зразків, а билися з ворогом хіба на симуляторах

Сертифікат пілота F-16

Румунія, яка ще у 2022 році зустрілась із проблемою навчання пілотів на винищувачі F-16, отримала першу підготовлену групу льотчиків. Це сталось декілька днів тому і стало приводом проведення урочистого заходу за участю пані посла США у країні Кетлін Кавалец, промова якої, яку цитується прес-службою посольства, містила декілька важливих деталей, зазначають Патріоти України.

За словами дипломати підготовка румунських пілотів загалом тривала вісім місяців. Вона пройшла у самій Румунії на базі новоствореного центру, який відкрився у листопаді 2023 року. Хоча розмови про відкритт йшли ще у липні із планами на серпень. При цьому виникають неприємні паралелі. Адже про перенавчання першої партії українських льотчиків повідомлялось більше року тому. Невже вся різниця в часі була витрачена на вдосконалення англійської мови?

"У ході цього курсу пілоти навчилися не тільки керувати сучасним винищувачем, а й використовувати його у складі команди в строю, застосовуючи сучасну тактику ведення бойових дій "повітря-повітря" та "повітря-поверхня", - заявила Кетлін Кавалец.

Кетлін Кавалец на церемонії випуску у навчальному центрі F-16 у Румунії

Зазначимо, що оголошений 8-місячний курс трохи коротший за 9-місячний курс базового навчання, який практикується у США. Також він звісно не включає базову підготовку пілота азам пілотування літаком, що займає, на прикладі курсів повітряних сил США, 6-місячний курс пілотування на гвинтовій та 7-місячний на реактивній навчальних машинах, а також 2-місячний на навчально-бойовій.

На фоні такої довжини курсу вкрай важливо враховувати кількість самих румунських пілотів, які пройшли навчання. Їх було лише сім. І це попри те, що у Румунії виявився значний брак пілотів F-16. Станом на грудень 2022 року льотний склад був розрахований лише на 17 одиниць F-16, які у 2013 році були викуплені у Португалії та передавались до 2021 року. Але у листопаді 2022 року Румунія все ж таки викупила у Норвегії одразу 32 винищувачі F-16, які вже на той час були виведені з експлуатації.

Румунський F-16 (фото: Forţele Aeriene Române)Румунський F-16 (фото: Forţele Aeriene Române)

Таким чином, через майже два роки після укладання угоди румунські повітряні сили змогли підготувати пілотів лише на 22% свої додаткових літаків. І для цього їм ще знадобилось створити на своїй території навчальний центр, основна матеріальна база якого, самі F-16, була створена за допомогою Нідерландів, які надали 14 винищувачів.

На фоні цього вкрай важливої для Бухареста події може з'явитися припущення, що разом із румунськими пілотами могли проходити навчання і українські. Водночас у заяві Кетлін Кавалец є окремий "пункт" щодо цього.

"Ми з нетерпінням чекаємо, коли Румунія відкриє можливості для навчання інших регіональних союзників та партнерів, особливо України", - заявила пані посол.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...