Умєров відреагував на чутки щодо долі командувача Чорноморського флоту РФ після удару ЗСУ

Міністр оборони України Рустем Умєров висловився щодо інформації про можливу ліквідацію командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова під час удару по штабу російського флоту у тимчасово окупованому Севастополі. Очільник оборонного відомства відзначив, що не може ані підтвердити, ані спростувати загибель російського адмірала, передають Патріоти України.

Про це Умєров заявив у коментарі CNN. Водночас російські пропагандисти ширять відео з начебто живим Соколовим, однак опубліковані кадри не містять вказівок на дату зйомки.

Умєров, спілкуючись з західними журналістами, зазначив, що не може ні підтвердити, ні спростувати ліквідацію командувача Чорноморського флоту РФ у Криму. Про ймовірне знищення високопоставленого окупанта під час ракетного удару 22 вересня раніше заявляли у Силах спецоперацій ЗСУ.

"Насамперед він (Соколов. – Ред.) на наших тимчасово окупованих територіях… його там взагалі не повинно бути. Тому якщо він мертвий – це хороша новина для всіх, що ми продовжуємо деокупацію нашої території", – наголосив Умєров.

Тим часом російські пропагандисти посилено розганяють тезу про те, що з Соколовим після удару по штабу Чорноморського флоту все добре. Проросійські пабліки у Криму поширюють кадри з нагородження командувачем російського флоту футбольної команди "Чорноморець", яка здобула перемогу у футбольному чемпіонаті ЗС РФ.

На кадрах Соколов вручає нагороди російським окупантам. Однак жодної вказівки на дату, коли було знято відео, у ролику немає: глядачам пропонується повірити пропагандистам на слово, що нагородження "відбувається у ці хвилини".

Водночас у Telegram-каналі "Кримський вітер" нагадали, що про завершення згаданого чемпіонату російські ЗМІ повідомляли за кілька днів до удару по штабу ЧФ РФ, під час якого міг загинути Соколов.

"Тим часом чемпіонат, у нагородженні переможця якого брав участь командувач ЧФ Соколов, завершився ще 18 вересня. Тож не факт, що відео з нагородженням свіже", – пише паблік.

Крім того, адміністратори "Кримського вітру" звернули увагу на те, що фото з медалями, які, як запевняють російські пропагандисти, вручав сьогодні футболістам Соколов, опубліковано на сторінці "Чорноморця" в соцмережі ще 18 вересня.

"Начебто сьогоднішнє відео з командувачем ЧФ Соколовим, швидше за все, було знято раніше. На сторінці ФК "Чорноморець" 18 вересня опубліковано фото гравців команди з медалями. Такі самі медалі фігурують у сюжеті про нагородження телеканалу "Перший севастопольський", – зазначає паблік.

Не відстає від кримських пропагандистів і телеканал російського міноборони "Звєзда". Там опублікували коментар Соколова, записаний у тій же залі, де проходило нагородження. На відео він розповідає про "подвиги морських піхотинців" держави-агресорки.

"Успішно виконують завдання і надводні сили, і підводні сили, і морська авіація, і берегові війська. Ви знаєте, що практично не сходять з екрану центрального телебачення подвиги наших морських піхотинців", – сказав Соколов.

Також він згадує про відзначення 810 бригади морської піхоти ЗС РФ, яка свого часу брала участь в окупації Маріуполя, орденом Ушакова. Відповідний указ президент РФ Володимир Путін, як писали російські ЗМІ, підписав ще наприкінці серпня цього року.

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...

Москва в паніці надзвонювала в Вашингтон: Пентагон відмовив Україну від секретної спецоперацію на території Росії, — NYT

субота, 27 липень 2024, 13:01

ЗСУ нібито збиралися провести операцію в глибокому тилу ворога. З цього приводу міністр оборони РФ телефонував главі Пентагону, що, як зазначають американські журналісти, досить незвично. На початку липня міністр оборони США Ллойд Остін отримав проханн...