"Умова безвізу і макрофінансової допомоги": У ЄС закликали Раду змінити закон про НАБУ якнайшвидше

В Євросоюзі наголошують на важливості ясного юридичного статусу НАБУ і одночасного забезпечення збереження його незалежності та ефективної роботи.

Петер Стано. Фото: ЕРА.

Європейський Союз закликає Верховну Раду привести закон про Національне антикорупційне бюро України у відповідність до Конституції і нагадує, що незалежність бюро - умова безвізу і макрофінансової допомоги. Про це заявив представник ЄС із зовнішньої політики Петер Стано, передають Патріоти України із посиланням на "Німецьку хвилю".

"Ми взяли до уваги рішення Конституційного суду щодо НАБУ. Наслідки цих рішень треба буде оцінити. ЄС закликає український парламент змінити відповідне законодавство та привести його у відповідність до Конституції якомога швидше", - зазначив Стано.

В Євросоюзі наголошують на важливості ясного юридичного статусу НАБУ і одночасного забезпечення збереження його незалежності та ефективної роботи. "Незалежність та ефективність антикорупційної інфраструктури є ключовими умовами візової лібералізації ЄС та макрофінансової допомоги", - наголосив Стано.

Нагадаємо, наприкінці серпня Конституційний Суд України визнав неконституційним призначення Артема Ситника директором НАБУ. При цьому в КСУ заявили, що таке рішення не означає, що Ситник звільнений. Сам Ситник заявив, що таке рішення не здивувало його, оскільки воно постійно лобіювалося. За словами спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, для врегулювання питання з призначенням Ситника необхідно внести зміни до Конституції або закону про НАБУ. 16 вересня Велика палата Конституційного Суду України визнала такими, що не відповідають Конституції, низку положень закону "Про Національне антикорупційне бюро України".

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, - речник ОСУВ "Хортиця"

субота, 27 квітень 2024, 20:46

Речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин увечері в суботу, 27 квітня 2024 року, підтвердив утрату контролю над "частиною" селища Очеретине Покровського району Донецької області. З такою заявою він виступив в етері телеканалу "Ми - Україна", передають Патріо...

Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначена Офісом президента людина, - депутатка Європарламенту фон Крамон

субота, 27 квітень 2024, 20:05

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон висловила стурбованість розподіленням повноважень в українському парламенті, заявивши, що насправді Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний. Про це вона заявила в інтерв'ю "І...