Умиротворення держави-агресора: Голова МЗС України влаштував демарш у Раді Європи проти Мюнхенської змови-2

Глава міністерства закордонних справ України Павло Клімкін влаштував демарш, відмовившись брати участь у засіданні Ради Європи, яке пройде в Гельсінкі 17 травня. Причиною рішення Клімкіна стала позиція Комітету міністрів РЄ щодо зняття санкцій з Росії. Таке пояснення надав постпред України в раді Дмитро Кулеба, зазначають Патріоти України.

Кулеба зазначив, що якщо російська делегація в ПАРЄ буде відновлена в правах, Україна може переглянути принципи співпраці в РЄ через те, що організація "втратила довіру до себе".

"По-перше, ми концептуально не згодні з тим, щоб Комітет міністрів йшов на односторонні поступки Росії. По-друге, в тексті рішення є елементи, з якими ми категорично не згодні", - заявив Кулеба. Одним з таких елементів є право Росії повернутися в ПАРЄ посеред року, що суперечить статуту Ради Європи. Інший може стати мотивом для зняття санкцій з росіян.

Як уточнює видання, судячи з документів, рішення, яке міністри візьмуть в п'ятницю, стане важливим кроком до прощення Росії.

Відмова Клімкіна брати участь у зустрічі - лише перший з відповідних кроків української дипломатії, каже Кулеба.

Керівник української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв зазначив, що депутати розглядають можливість припинення роботи делегації.

"Особисто я не бачу сенсу залишатися в ПАРЄ, якщо Рада Європи зруйнує принципи, на яких він був заснований", - сказав Ар'єв.

Раніше Павло Клімкін заявив, що Україна може відмовитися від виконання мінських угод у разі, якщо Франція, Німеччина та інші країн Ради Європи доб'ються зняття санкцій з Росії.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...