Усе пішло "не за планом": ЗМІ розповіли, як Гладков осоромився з "обороною" Бєлгородської області та чому "ДРГ" зайшли без перешкод

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков витратив майже 10 мільярдів рублів (462 млн. грн.) на обладнання захисних укріплень на кордоні. Проте, всупереч його задуму, техніка російських добровольців зайшла не по лінії оборонних укріплень, а абсолютно безперешкодно по автодорозі Козинка – Бєлгород.

А взводні опорні пункти (ВОП), які почала було будувати наближена до Гладкова приватна фірма, так і не були побудовані через масований вогонь з боку Збройних сил України. Причому місцеве населення допомагало ЗСУ, інформуючи про локації будівництва оборонних укріплень. Про це пише Telegram-канал "Досье шпиона", який ведеться від імені співробітника однієї зі спецслужб.

Як зазначається, проєкт оборонної лінії реалізовувався восени 2022 року. Міністерство будівництва Бєлгородської області в особі Оксани Козлітиної витратило на обладнання укріплень понад 9,9 млрд рублів.

Насправді метою була не так оборона кордону від техніки супротивника, як психологічний вплив на власне населення.

"Гладкову поставили завдання – переконати місцеве населення, що війна поряд, а це означає, що чоловікам потрібно: частково мобілізуватися, підписати контракт із ЗС РФ, вступити до лав територіальних військ (потрібне підкреслити). Усупереч задуму губернатора, вчора на територію Бєлгородської області, техніка зайшла не по лінії оборонних укріплень, а по автомобільній дорозі 14К-4 Козинка-Бєлгород. Цілком безперешкодно. Незручно вийшло", – пише канал.

Також зазначається, що в березні 2023 року, коли пішли перші чутки про український контрнаступ, влада Бєлгородської області усвідомила вразливість до можливого проникнення супротивника.

Було створено робочу групу, до якої увійшли представники уряду області, міноборони РФ та прикордонного управління ФСБ.

У результаті було вирішено створити та переобладнати існуючі ВОП, які за задумом, мали стати рубежами оборони в разі наступу противника. Загалом їх мало бути понад 50 одиниць. Підрядником виступила приватна фірма, наближена до Гладкова.

Однак події стали розвиватися в "несподіваному" ключі. Щойно розпочалося обладнання ВОП, по них почалися масовані обстріли з боку українського кордону.

"Мабуть, ЗСУ не дуже сподобалася ідея створення лінії ВОП у безпосередній близькості до кордону з Україною. Зафіксовано застосування артилерійського та мінометного озброєння, використання дронів зі "скидами", а також ударних дронів. Знищено та пошкоджено десятки інженерних машин, серед яких кілька МДК-3 та ПЗМ-2", – пише "Досье шпиона".

Згідно зі звітами ФСБ, місцеве населення області також брало участь в інформуванні ЗСУ щодо місцезнаходження будівництва оборонних укріплень.

У результаті приватна компанія "умила руки", заявивши, що втратила більше, ніж змогла заробити на контракті.

Тим часом ситуація в Грайворонівському районі залишається напруженою. Противник "освоюється" на зайнятих позиціях. У міноборони РФ – безлад, а чіткого плану відбиття атаки не існує. Спроби вогневого впливу не мали успіху, зазначає канал.

У свою чергу влада Курської та Брянської областей проводить термінові наради щодо готовності до відображення можливих атак.

"І головне питання – де ж ті самі територіальні війська, які за задумом повинні були захищати Бєлгородську область від атаки ворога? І одразу відповідь – вони вже кілька місяців захищають кордони Бєлгородської області, щоправда, на Сватівському напрямку, в Луганській області", – пише "Досье шпиона".

Кілька російських регіонів атакували безпілотники: Пошкоджена енергетична інфраструктура

субота, 20 квітень 2024, 5:00

У Калузькій області РФ у ніч проти суботи, 20 квітня, внаслідок вибуху БПЛА була пошкоджена енергетична інфраструктура. Про це повідомляють росЗМІ із посиланням на губернатора області Владислава Шапшу . За його словами, в Малоярославецькому районі внас...

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...