"Усе своє життя він присвятив захисту національних інтересів": У СБУ назвали причину смерті Марчука, Зеленський відреагував

Перший глава Служби безпеки України та колишній прем'єр-міністр Євген Марчук помер від гострої серцево-легеневої недостатності. Гостру серцево-легеневу недостатність у Марчука спровокував коронавірус COVID-19, йдеться на сайті СБУ, зазначають Патріоти України.

"Коронавірусна хвороба загострила захворювання, на які він (Марчук – Ред.) страждав, та спровокувала гостру серцево-легеневу недостатність", – зазначили у відомстві. В СБУ висловили глибокі співчуття рідним та близьким Марчука.

На смерть Марчука вже відреагував президент Володимир Зеленський. "...Усе своє життя він присвятив захисту національних інтересів України. Завдяки зокрема його зусиллям у ТКГ (Тристороння контактна група – Ред.) на Донбасі був встановлений режим тиші, що зберігається дотепер. Його досвід – неоціненний...", – зазначив очільник держави у Twitter.

"Помер Євген Кирилович Марчук. Перший голова СБУ, четвертий прем’єр-міністр України, колишній міністр оборони, колишній секретар РНБО… Людина, яка уособлювала цілу епоху в українській політиці...", – написала на власній сторінці у Facebook лідерка ВО "Батьківщина" Юдія Тимощенко.

"Ми зазнали великої втрати. Пішов з життя Євген Марчук, якого завжди пам‘ятатимемо, передусім, за такими великими справами, як перша декадебізація СБУ, перше відкриття архівів КҐБ, перший і останній порятунок Криму та багато-багато інших… Дякую Yevgenij Marchuk за все, що зробили для України, за дружбу з нашим з Danylo Lubkivsky батьком, за Вашу науку, за Ваші поради - Вас бракуватиме. Вічна пам‘ять Великому Українцеві!", – відреагував на смерть Марчука український дипломат, політичний і громадський діяч, Надзвичайний і Повноважний Посол України (серпень 2008) Маркіян Лубківський.

Нагадаємо, Євген Марчук помер 5 серпня на 81-му році життя. Марчук народився 28 січня 1941 року у селі Долинівка, яке тоді було частина Одеської області, а зараз входить до складу Кіровоградщини. Марчук став першим главою СБУ 6 листопада 1991 року й обіймав пост до 12 липня 1994-го. На посаді прем'єра він перебував з 1995 по 1996 рік.

На концерті Кобзона рекордний квітневий аншлаг: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 29 квітня

понеділок, 29 квітень 2024, 8:05

В української артилерії явно побільшало снарядів. Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 29.04.24 орієнтовно склали:

Пекін отримав сигнал: Експертка пояснила, чим США можуть тиснути на Китай

понеділок, 29 квітень 2024, 7:56

Сполучені Штати продовжують чинити тиск на Китай, щоб зберегти свою перевагу на геополітичній арені. За деякими даними, Вашингтон навіть розглядає можливість відрізання китайських банків від американського долара, передають Патріоти України. Своєю черг...