Усі катери ВМС України типу "Гюрза" та "Кентавр" планують озброїти новими британськими ракетами Brimstone Sea Spear

Така пропозиція, як стало відомо Defense Express, обговорюється у рамках використання кредиту від Британського експортно-кредитного агентства (UKEF) для розвитку та зміцнення ВМСУ.

Йдеться про кредит на суму 1,7 млрд фунтів стерлінгів, наданий Україні Великою Британією на 10 років. Кредит передбачає виділення коштів на створення в Україні двох військово-морських баз, придбання у Сполученого Королівства двох тральщиків, будівництво восьми ракетних катерів і, власне, ракетного озброєння для цих катерів.

Нові ракетні катери, які спочатку було заявлено, будуть розроблені британською компанію Babcock, з подальшою локалізацією виробництва в Україні. У вересні "Укроборонпром" та Babcock на міжнародній військово-морській виставки DSEI-2021 підписали угоду про співпрацю. Ця угода, як стверджувалось, має стати одним із етапів на шляху втілення програми UNCEP (Ukrainian Naval Capabilities Enhancement Programme) з розвитку Військово-морських сил України, зокрема – з будівництва ракетних катерів для нашого флоту. Тоді ж з'явилися перші макетні зразки такого катеру.

Модель ракетного катера від Babcock для ВМС України, зображення ілюстративнеПовідомлялось, "ракетні катери проектуються спеціально для України, вони будуть оригінальними і матимуть довжину орієнтовно від 50 до 65 метрів, що забезпечуватиме швидкість у 40 вузлів". Зазначимо, що такий розмір характерний для кораблів з загальною водотонажністью до 500 тонн із доволі потужним озброєнням, яке складається з протикорабельних ракет, універсальної артилерійської установки, а іноді – і систем ППО.

Проекти окремих ракетних катерів, включно з РК "Веспа"/"Лань-ЛК" у порівнянні з закордонними аналогами, та їхнє типове озброєнняЗгодом стало відомо, що проєкт катеру з індексом P50U від Babcock має бути створений з урахуванням достатньо жорстких вимог від ВМС України і з залученням потенціалу ДП "Дослідно-проектний центр кораблебудування", з 45-річним досвідом проєктування морських платформ різного призначення - від авіаносців до катерів.

Малий броньований артилерійський катер "Гюрза-М"Так, за часів незалежності для ВМС України фахівці ДПЦК розробили такі проекти, як корвет проєкту 58250 (серії "Володимир Великий"), броньовані десантно-штурмові катери проєкту 58503 (базовий проект "Кентавр", який потім став "Кентавр-ЛК"), малі броньовані артилерійські катери проєкту 58155 ("Гюрза-М") та швидкохідні ракетні катери проєкту 58260 ("Лань").

Brimstone з тандемною бойовою частиною має вагу 49 кг, довжину - 1,8 м, діаметр - 188 мм. У ракетах з самого початку було закладено застосування за принципом "пустив - забув".Зараз триває робота над доопрацюванням проєкту ракетного катеру P50U, який має задовольнити вимоги ВМС України. Проте відомо, що його протикорабельним озброєнням стануть не крилаті протикорабельні ракети зі значною дальністю, а керовані ракети Brimstone Sea Spear з дальністю пуску до 12 км, по яким веде роботи філіал компанії MBDA у Великій Британії. Про це детальніше у матеріалі Україна дорого заплатить за морські ракети Brimstone Sea Spear за британським кредитом.

Британці говорять, що пропонують нам ракети, котрі можуть "роєм" атакувати ціліЗагалом на закупівлю на закупівлю ракетного озброєння від MBDA Україна в рамках британського кредиту має витратити десь 730 млн фунтів стерлінгів.

Катери типу “Гюрза-М” у порту БердянськаТакож, за інформацією Defense Express, комплекси керованого озброєння з ракетою Brimstone для морського використання у версії Sea Spear планується встановити і на малі броньовані артилерийські катери типу "Гюрза" та десантні катери типу "Кентавр".

Sea Spear – морська версія BrimstoneЗа попередніми даними, комплекси зі Sea Spear мають бути встановлені майже на двух десятках платформ ВМС України, включно з ще непобудованими ракетними катерами з індексом P50U.

УМПMBDA вже провела низку випробувань морського варіанту Sea Spear. Серед іншого, є повідомлення, що у 2014 році MBDA провела залповий пуск декількох ракет Brimstone Sea Spear зі стаціонарної морської платформи - для відбиття атаки п'яти ворожих цілей, що імітували швидкісні озброєні катери FIAC (Fast Inshore Attack Craft).

Під час випробувань одна з цілей, 15-метровий катер, рухалася зі швидкістю 20 вузлів. Було заявлено, що успішні випробувальні пуски продемонстрували здатність Sea SPEAR вражати численні окремі цілі. Інших повідомлень про актуальний стан проекту Sea Spear поки немає.

Загалом на будівництво 8 нових ракетних катерів, та на оснащення "Гюрз" та "Кентаврів" ракетним озброєнням від MBDA планується скерувати 600 млн фунтів стерлінгів з британського кредиту на загальну суму у 1,7 млрд фунтів стерлінгів.

У листопаді Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко за дорученням Кабміну підписав українсько-британську рамкову угоду, яка деталізує фінансову сторону домовленостей. Зокрема, йдеться про розподілення коштів за шістьма напрямками. За "фінансовими" параметрами ця угода передбачає, що Україна отримає на розвиток ВМСУ 1,7 мільярди фунтів стерлінгів під 2,6% річних. Кредитні платежі за цією угодою можуть виконуватись у євро, доларах США або ж британських фунтах стерлінгів. Розпорядниками кредитних грошей від нашої держави є Мінфін України.

В угоді є опція, що за потреби ліміт в 1,7 мільярдів фунтів стерлінгів може бути "перевищений". Мінімум 50% кредитних грошей мають бути витрачені на купівлю саме британських "товарів та послуг".

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....