Уже показали Кримський міст: У ICEYE підтвердили передачу супутника Україні (фото)

Фінська технологічна компанія ICEYE надасть уряду України всіх можливостей одного зі своїх космічних супутників, який вже знаходиться на орбіті. Так, Збройні Сили України зможуть отримувати знімки з космосу критично важливих місць. Контракт підписаний із Благодійним фондом Сергія Притули. Про це повідомляє сайт компанії ICEYE, передають Патріоти України.В ICEYE повідомляють, що в межах угоди компанія передасть для використання урядом України над регіоном всі можливості одного зі своїх супутників SAR, який вже знаходиться на орбіті. Супутник SAR експлуатуватиметься ICEYE.

Крім того, ICEYE надасть доступ до свого угруповання супутників SAR, що дозволить Збройним Силам України отримувати радіолокаційні супутникові знімки критично важливих місць із високою частотою повторних відвідувань.

"Завдяки цій угоді ICEYE продовжує свої зусилля щодо надання об'єктивних даних та технологічної підтримки Україні", — сказав генеральний директор ICEYE Рафал Моджевскі. Крім того, ICEYE продемонстрували супутниковий знімок, зроблений над Кримським мостом.

Що говорить Сергій Притула

Як розповів Сергій Притула у своєму відео, доступ до супутника отримано завдяки зібраним 600 млн грн українцями на ударні безпілотники Bayraktar, які турецька компанія Baykar вирішила передати ЗСУ безплатно.

За його словами, контракт підписаний з урахуванням того, що українські військові матимуть доступ до бази даних знімків із космосу супутників компанії ICEYE. Цей доступ Україна матиме понад один рік. Тепер ЗСУ зможуть швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть оперативно планувати операції.

Реакція української розвідки

Речник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив журналістам, що доступ до супутника посилить можливості розвідників. За його словами, раніше Україна активно обмінювалася різною інформацією з партнерами, зокрема і супутниковими знімками.

"Так, звичайно, у нас такі дані були, зокрема й свої. Але така допомога потрібна, тому що вона посилює наші можливості. Це, безумовно, плюс", — сказав він у коментарі виданню Hromadske.

Що відомо про компанію ICEYE

ICEYE — фінська компанія з виробництва мікросупутників. Заснована у 2014 році як дочірнє підприємство радіотехнологічного факультету Університету Аалто та базується у фінському місті Еспоо.

В ICEYE заявляють, що на відміну від традиційних супутників спостереження, невеликі супутники компанії з зображеннями радіолокацій можуть формувати зображення ділянок Землі з високою роздільною здатністю вдень, вночі і крізь хмарність. Апарати зможуть робити знімки кілька разів на день для ухвалення важливих рішень.

На сьогодні ICEYE успішно запустила 21 космічний апарат та керує найбільшим у світі парком комерційних супутників SAR.

Оце так поворот! Союзники Путіна таємно поставляють Україні боєприпаси, - WSJ.

вівторок, 19 березень 2024, 9:01

Чехія використовує контакти часів холодної війни, щоб отримати такі необхідні Україні боєприпаси. В умовах, коли допомога США в постачанні зброї заблокована, виробництво боєприпасів на Заході повільно зростає, а запаси Києва скорочуються, Прага закупов...

Заява людини чиї слова, доведено, на вагу золота: "Незабаром європейські компанії вироблятимуть необхідну для України кількість боєприпасів", - президент Чехії Павел

вівторок, 19 березень 2024, 8:38

Європейські компанії незабаром будуть спроможні виробляти необхідну кількість боєприпасів, як для себе, так і для України. Про це заявив президент Чехії Петр Павел, інформує Радіо Свобода. "Виробництво необхідної кількості снарядів потребує часу. Це ви...