У ФБР чекають на "перебіжчиків" з уряду Росії, невдоволених війною з Україною, - The Telegraph

Помічник директора американського бюро сказав, що в Росії триває «серйозний конфлікт» через вторгнення в Україну, яке влаштував Путін.
The Telegraph: В ФБР чекають «перебіжчиків» з уряду Росії, невдоволених війною з Україною

Помічник директора ФБР Майкл Дрісколл впевнений, що чиновники Росії почнуть переходити на інший бік у війні, яку Кремль розв’язав проти України. Він вважає, що такі «перебіжчики» почнуть співпрацювати з західною розвідкою, передаючи інформацію про те, що насправді думає і збирається зробити Владімір Путіна.

Про це пише The Telegraph, додаючи, що Дрісколл, який очолює нью-йоркське відділення ФБР, дав рідкісне інтерв’ю. В ньому він сказав, що існує «висока вірогідність», що котрийсь з невдоволених «апаратників» Кремля виступить проти російського автократа на тлі зростання воєнних втрат.

«В такі моменти, коли йдеться про серйозний конфлікт, коли існують чіткі розбіжності між громадянами Росії, а на російських вулицях можна буде побачити протести, тоді виникає велика вірогідність, що хтось захоче поговорити з нами про все це і спробувати вчинити правильно заради загального добра», - сказав Дрісколл під час розмови з журналістом Річардом Кербаджем.

Це інтерв’ю з помічником директора ФБР увійде в нову книгу журналіста під назвою «Таємна історія П’яти очей». The Telegraph отримав ексклюзивний доступ до уривку майбутньої книги.

«Історія свідчить, що такі речі відбувається весь час. Це траплялося як з нами, так і з росіянами», - додав Дрісколл.

Деякі російські чиновники вже вийшли з владної вертикалі і втекли за кордон. Зокрема, це зробив спеціальний представник Кремля у справах відносин з міжнародними організаціями Анатолій Чубайс. Дрісколл, якого на посаду особисто призначив директор ФБР Крістофер Врей, став одним з найвпливовіших представників західних органів безпеки, які публічно обговорюють можливість появи російських «перебіжчиків». The Telegraph пише, що ФБР активно намагається завербувати членів дипломатичної місії Росії, невдоволених вторгненням в Україну. Зокрема, на мобільні телефони в районі навколо посольства РФ у Вашингтоні приходить таргетингова реклама.

«Інформація, надана ФБР суспільством - найбільш ефективний спосіб боротьби з загрозами. Якщо у вас є інформація, яка може допомогти ФБР, будь ласка, зв’яжіться з нами», - йдеться в тексті реклами російською мовою.

Видання пише, що мета таких повідомлень - скористатися невдоволенням чи злістю російських шпигунів через вторгнення в Україну. Експерти з контррозвідки кажуть, що якщо американським розвідувальним управлінням вдасться завербувати нові джерела, це дасть великі можливості. Лорд Кім Даррок впродовж останнього десятиліття працював радником з національної безпеки і послом Великої Британії в США, а отже мав доступ до британських таємниць. За його словами, розуміння мотиви лідера Росії було «золотим пилом», на який Вашингтон і Лондон відчайдушно полювали.

«Реальним золотом буде буль-хто, хто дасть нам інсайдерську інформацію про те, що Путін і його дуже мале оточення говорять один одному, а також про те, які накази Путін віддає армії тощо. І те, чи ми зможемо отримати такі дані, залежить, чи буде в нас джерело просто в центрі, хтось, хто особисто буде в надзвичайній небезпеці. В минулому в нас були такі люди», - сказав Даррок.

Впродовж Холодної війни найбільші прориви розвідки були забезпечені російськими «перебіжчиками». Зокрема, Колишній співробітник посольства СРСР в Канаді Ігор Гузенко передав інформацію про амбіції Йосипа Сталіна побудувати ядерний арсенал після Другої світової війни. Агент радянської розвідки Олег Пеньковський викрив наміри Кремля перед початком Карибської кризи на початку 1960-х років. А агент КДБ Олег Лялін передав інформацію про мережу радянських шпигунів у Великій Британії і США в 1971 році.

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...

"Зрозумійте, що вони стали насправді жертвами своєї ж пропаганди": Буданов пояснив, що зміниться для України в разі зникнення Путіна

четвер, 28 березень 2024, 18:50

Зникнення Володимира Путіна навряд чи змінить ситуацію з війною. Російське суспільство вже стало жертвою пропаганди і ненавидить Україну та колективний Захід. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, пер...