"В історії не було жодного випадку...": Хара пояснив, чому російсько-українська війна має мало шансів завершитись дипломатичним шляхом

Україна планує провести цього року другий Саміт миру з лідерами держав для досягнення справедливого мирного врегулювання конфлікту. Тим часом Китай разом із Бразилією запропонував альтернативний план, який фактично передбачає замороження війни на умовах, що не вигідні Україні, передають Патріоти України.

Експерт із зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій Олександр Хара в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA висловив думку, що Китай, який прагне показати себе неупередженим посередником, діє у своїх власних інтересах. За його словами, китайська миротворча риторика не веде до справедливого і стійкого миру та суперечить ключовим інтересам України.

Олександр Хара також зазначив, що він загалом скептично ставиться до можливості завершення війни дипломатичним шляхом.

"В історії не було жодного випадку, коли геноцидна війна могла бути припинена дипломатичними зусиллями та перемовинами. Абсолютно чітко видно та зрозуміло, що російський диктатор Путін вірить у те, що він може переламати Україну на полі бою. По-друге, він очікує зміни зовнішнього політичного курсу в оточенні України, передусім це вибори в Сполучених Штатах", – заявив експерт.

Він зазначив, що Путін розраховує на те, що у разі приходу до влади у США Трампа європейські партнери України можуть знизити рівень підтримки нашої держави. Це дало б російському диктатору можливість нав'язати Україні умови, які б завершили війну або принаймні призупинили її на російських умовах.

Український мирний план передбачає лише дотримання міжнародного права. На думку експерта, миротворчі зусилля України спрямовані на закріплення українського мирного плану в інформаційному просторі. Водночас Китай, який фактично є союзником РФ, намагається перешкоджати цим прагненням.

"Якщо ми подивимося на сутність їхнього спільного плану з Бразилією, то він починається не з територіальної цілісності України, а з деескалації. Потім другий пункт – прямий діалог між сторонами, відповідно Україною та РФ, і скликання мирної конференції, тобто такого органу, який би міг вирішити не лише питання війни України та Росії, але й які дуже важливі для Китаю. Далі йдуть загальні заклики, що атаки на цивільне населення, інфраструктуру є неприпустимими. Наступне – невикористання зброї масового знищення, наче в Україні вона є і Україна колись хоча б натякала, що вона збирається щось таке використовувати, й подолання ізоляції блокового протистояння.

Зрозуміло, що за таких умов замороження конфлікту й початку прямих перемовин ці їхні пункти точно не ведуть до сталого справедливого миру, заснованого на нормах і принципах міжнародного права", – додав Хара.

Він зазначив, що Китай намагається представити себе як неупередженого посередника, але насправді це не так, оскільки Пекін лише збільшує торгівлю з РФ і постачає товари подвійного призначення. Китай прагне використати війну в Україні для врегулювання своїх відносин з ключовими торговельними партнерами, такими як ЄС, та зберегти інвестиції провідних країн у свою економіку. Паралельно з цим він хоче отримати лаври посередника, щоб використати їх для власних цілей.

Заради "стратегічного співробітництва": Путін прибув до Азербайджану з візитом

неділя, 18 серпень 2024, 21:58

Російський диктатор Володимир Путін вперше з початку повномасштабного вторгнення прибув із візитом до Азербайджану. Про це повідомляє служба ВВС Азербайджану, передають Патріоти України. Зазначається, що Путін перебуватиме в Азербайджані два дні - 18 т...

Українські військові скинули російський прапор у ще одному селі Курської області (відео)

неділя, 18 серпень 2024, 21:15

В неділю, 18 серпня 2024 року, морські піхотинці ЗСУ виклали відео з села Опанасівка Кореневського району Курської області Росії. Відповідний півхвилинний запис оприлюднено на офіційній сторінці у фейсбуці 36 окремої бригади морської піхоти імені контр...