У кепці і з молотком: У Полтаві шукають покидька, котрий трощить пам'ятні дошки героям АТО (відео)

в Полтаве разбили памятные доски бойцам АТО

Поліція Полтави розшукує серійного злочинця, який 5 квітня вночі розбив три меморіальні дошки і одну пошкодив, зазначають Патріоти України.

Зловмисник орудував в Київському районі Полтави, де приблизно з різницею в одну годину знищив пам'ятний таблички героям АТО Мирославу Кабушке (на стіні школи № 18) і Сергію Лимареві (на стіні школи № 9). Дошку на честь загиблого в російсько-українській війні Олександру Горячевських на стіні школи № 25, зроблену з андівандального матеріалу, він розбити не зміг, тільки відірвав від неї ритуальний вінок.

Крім того, від рук невідомо постраждала також меморіальна дошка голови Директорії Української Народної Республіки в 1919-1920- роках і головного отамана військ УНР Симону Петлюрі, котра встановлена на одній з багатоповерхівок по вулиці його імені, де колись стояв будинок, в якому жив герой визвольних змагань 1917-20 років.

- В одному з місць прихована відеокамера зафіксувала чоловіка середніх років в кепці з козирком, який оглядається на всі боки, а потім б'є молотком по дошці, - повідомив начальник відділу комунікації ГУ НП в Полтавській області Юрій Сулаєв. - Поліція вважає, що всі акти вандалізму скоєно саме цією людиною. Ясно, що це не просто хуліган-одинак, а людина, що діє під прикриттям і викочуючиі завдання на замовлення, спрямоване на дестабілізацію ситуації в місті, на те, щоб викликати обурення у населення і невдоволення діями правоохоронних органів.

По чотирьох випадках відкриті кримінальні провадження у ч.2 ст. 297 Кримінального кодексу України («Осквернення могили, іншого місця поховання або над тілом померлого»). Санкція статті передбачає обмеження або позбавлення волі на строк від 3-х до 5-ти років.

До речі, акти вандалізму щодо меморіальних дощок воїнам АТО в Полтаві відбуваються із завидною регулярністю. Так 11 вересня 2016 року було розбито відразу п'ять гранітних дощок воїнам АТО. А кілька місяців раніше постраждали три дошки, в тому числі відновлена і знову розбита цієї ночі на честь капітана Збройних Сил України Сергія Лимаря, який загинув в селі Строгнатівка Донецької області в 2014 році і нагородженого орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Над пам'яттю Сергія Лимаря познущалися також 8 квітня 2017 року, коли в місті було розбито дві меморіальні дошки героям АТО. Тоді ж була розбита і меморіальна дошка Симону Петлюрі, встановлена на будівлі Полтавської державної академії (раніше там розміщувалася духовна семінарія, де майбутній глава Директорії УНР навчався на священика).

30 листопада минулого року невідомі розгромили інтерактивну дошку на честь загиблих воїнів АТО.

Поки ніхто за скоєне не з'явився перед судом. Більш того, вандали так і не встановлені. Можливо, в цей раз правоохоронцям вдасться вийти на слід зловмисника, який так ненавидить захисників України. Депутати міської ради давно ведуть мову про заміну гранітних табличок на антивандальні матеріали і про необхідність установки хороших відеокамер поруч.

У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, - омбудсмен Лубінець

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:04

У тимчасово окупованому Мелітополі 14-річним вихованцям обласного центру соціально-психологічної реабілітації, які залишились без батьківського піклування, ворог примусово видав російські паспорти. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав л...

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...