У Лівії Хафтар уперто пручається, активізуються перемовини у форматі без Хафтара. Українські мотори для турецьких БПЛА. В Іраку розпочалася масштабна операція проти ІДІЛ

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 2 червня 2020 року

Лівія:Підсумовуючи бойові результати за вчора, робимо висновок, що армії заколотного маршала – ЛНА, вперше за останній період, вдалося не лише стримати наступ лівійської армії, а й перейти у контрнаступ з локальним успіхом під Аль-Асабія.

Успіхі ЛНА на фронті були здобути всупереч виводу до двох тисяч російських найманців з фронтів у Тріполі.

Очікуючи значного збільшення втрат серед русні, в кремлі прийняли рішення про евакуацію майже бригади, за чисельністю, свого контингенту до східних баз Лівії. Багато кілометрові колони, цих втікаючих на техніці покидьків, ми спостерігали весь минулий тиждень. І ось, виключивши вагнерівську складову, Хафтар, перерозподілив свої сили, наніс удар.

На землі, з міжнародним аеропортом Тріполі ситуація залишається напруженою. Підрозділи лівійської армії вчора зазнали втрат на цьому напрямку, в результаті вогневих засад, які влаштували їм хафтарівці і які не були своєчасно виявлені/знищені. Багато тіл загиблих так і залишилося на ворожій території. Повідомляють про 17 мучеників та 60 поранених з боку урядових сил.

Командуванням лівійської армії вочевидь взята пауза у активному наступі на цьому напрямку, для проведення дорозвідки та виявлення скритих позицій противника в самому аеропорту. Тим більше, що вчорашня атаки на Аль-Асабію зі застосуванням п’ятої колони вразила військових. Такий прорахунок у штабі лівійської армії можна віднести до швидкості з якою вона просувалася останнім часом і браком часу органам МВС для проведення зачистки звільнених територій. Гадаю, що подібний урок буде засвоєний і у звільнених районах Тріполі.

Що правда не завадило, лівійській армії зробити ривок трохи північніше і захопити важливу розв’язку доріг Гашир на півдні Тріполі. Активність військових на цій ділянці продовжуються.


Зі вчора, після підступного нападу та захоплення Аль-Асабія подальший рух ЛНА зупинився. Розвідані сили Хафтара на цьому напрямку налічують десь за 70 військових машин.


Своєчасно задіяні БПЛА та артилерія значно охолодили пил хафтарівців. Ударами в районі південних воріт Ghout Al-Reeh між Гар’яном та Аль-Урбаном армія знищила за добу – 7 озброєних пікапи, єміратськиу ББМ та БТР, разом з екіпажами. До Гар’яну перекинуте підкріплення урядових сил. Інтенсивні бої на цьому напрямку тривають.


Подібний тактичний хід з боку Хафтара, на думку лівійського командування, має на меті відволікти основні сили лівійської армії від останнього оплоту хафтарівців в Тріполі – аеропорту. Хоча спостерігається і подальша мета – захоплення Гар’яну, за для розблокування іншого логістичного шляху для угруповання ЛНА в Тріполі через Бані Валід . Втрата міста Тархуна, залишається питанням найближчого часу.

Як відомо, основне бойове навантаження в Тріполі з боку ЛНА, лягло на 9-ту бригаду, яка складається з вихідців з міста Тархуна і фактично є його місцевим ополченням.

Стан в якому опинилася 9-та бригада без підкріплень та без надії на заміну, підштовхує її особовий склад до поверненню до свого рідного міста Тархуна, яке так само знаходиться в облозі урядових сил. Сепаратні переговори, що ведуть представники законного Уряду Національної Єдності/Згоди з шейхами племен Тархуна, підштовхують останніх до заключення мирової угоди. Час спливає не на користь Хафтару, тому, завдяки підтримки ОАЕ він спробував чи не в останнє «залишитися» в Тріполі.

Але сепаратні переговори за спиною Хафтара ведуть не лише місцеві племена. Літак Airbus A320 лівійської Libyan Airlines з аеропорту Місрата сьогодні вилетів до рашки. І в обід прибув до москви. Ані пасажири, ані мета візиту не розголошувалися, але мені здається, що рашикам будуть запропоновані умови від яких вони не зможуть відмовитися. І їм не вперше зраджувати своїх союзників.


Посилення ЗРК «Бук» угруповання вагнерівців на лівійській бази Аль-Джуфра до вже розміщених там «Панцирів», в даному контексті виглядає лише, як надування щок перед неминучою поразкою. Для турецьких БПЛА то не проблема.


Туреччина: Турецький спецназ ліквідував в Сирії шістьох терористів YPG/РПК, які намагалися проникнути в зону проведення операції «Джерело Миру». Про це повідомило у Міністерство національної оборони Туреччини.

В оборонному відомстві відзначили, що бойовики сирійського крила РПК не залишають спроб дестабілізації ситуації в сирійських районах на схід від річки Євфрат.Терористи РПК здійснюють криваві теракти, щоб дестабілізувати ситуацію і розколоти Туреччину.

Президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що з 1984 року, коли бойовики РПК вперше здійснили кривавий злочин в Туреччині і до березня 2020 року, від рук цієї кривавої організації загинули 7500 співробітників сил безпеки Туреччини і 6800 мирних жителів.

США і Європейський союз внесли PПK в списки терористичних організацій. У складі підрозділів YPG/РПК діють представники відомої ANTIFA.

Ну а ця новина – просто «переможенька»! Повідомляють, що Туреччина замовить собі 250 одиниць ударних БПЛА останнього покоління Akinci. І двигуни на цих БПЛА будуть українські АІ-450Т, всього замовлено 500 штук. Україна надасть Туреччині повні права на продаж Akinci (двигунів в ньому) будь-яким країнам (крім росії, звісно). І собі побільше-побільше)


Ірак: Сили безпеки Іраку розпочали операцію проти терористів ІДІЛ в районах на північному заході провінції Кіркук. Як повідомив прес-секретар Командування ЗС Іраку Ях’я Расул, операція розпочата за розпорядженням прем’єр-міністра Іраку Мустафи аль-Казимі. За словами Расула, операція триватиме на п’яти напрямках. Мета операції – забезпечити безпеку і стабільність у зазначених районах.


Очікується, що операція займе шість днів часу і буде проведена з активним залучанням як іракських ВПС та і Міжнародної коаліції.



Сирія: Деякі фази цієї операції мають зачепити і південно-східну сирійську провінцію Дейр Ез-Зор.

В цілому ж, за останній час терористична діяльність осередків ІДІЛ збільшилася по всій Сирії, а особливо на територіях підконтрольних режиму. Як бачимо на інфографіці, іділівцями за минулий травень проведено 117 нападів. З яких 1 – в провінції Алеппо; 34 – в провінції Ракка; 14- Аль-Хасака; 52- Дейр Ез-Зор; 5- Хомс; 1- Кунейтра та 10 нападів в провінції Дараа.


Сьогодні в Сирії відбулося чотирнадцяте за рахунком спільне російсько-турецьке патрулювання ділянки траси М4 від Саракібу і трохи далі міста Аріха. Щоб унебезпечити себе від несподіванок, турецькі військові напередодні взяли під контроль місто Аріха, яке перебуває під владою ХТШ. На минулому тижні турецький патруль зазнав нападу за допомогою СВП на трасі М4, один військовий при тому був поранений, інший загинув. На іншій ділянці траси було виявлено СВП замасковане під камінь, вибуху вдалося уникнути.

Саме 14-е патрулювання відбулося за попереднім сценарієм, включно з метанням каміння в машини русні. Хоча ні, цього разу каміння летіли значно точніше.

БДК “Новочеркасск 142” зі складу «сирійського експресу» рашки знов, з повними трюмами, перетнув Босфор у напрямку сирійського Тартусу.


Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

Без зайвої "реклами": Італія долучилася до постачань Україні ракет Storm Shadow - ЗМІ

неділя, 28 квітень 2024, 17:14

Італія долучилася постачання ракет Україні. Йдеться про ракети SCALP EG/Storm Shadow. Про це міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шеппс повідомив в інтерв’ю The Times. “Я вважаю, що Storm Shadow була надзвичайною зброєю. Велика Британія, Франц...

"Виступаю за відкриття цієї дискусії": Макрон запропонував ідею використання французьких ядерних боєголовок для захисту ЄС від Росії

неділя, 28 квітень 2024, 16:53

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що готовий обговорити використання французьких ядерних боєголовок для захисту Європи від загроз з боку Росії. Про це повідомляє Politico, передають Патріоти України. "Я виступаю за відкриття цієї дискусії, яка...