У Лівій Хафтар застосовує останні резерви. У Сирії повстанці зірвали спільне патрулювання в Ідлібі. Газогону East-Med бути, або Ніж у "ватну" спину від греків

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Лівія: Єгипет, Франція, Греція, Кіпр та Об’єднані Арабські Емірати засудили втручання Туреччини у Лівію. Зрозуміло, що у визнаному ООН Уряді Національної Єдності (Згоди) цю заяву назвали цинічною.


Бойові дії на основних напрямках навколо бази аль-Ваттійя та півдні Тріполі продовжуються. Турецькі БПЛА наносять відчутні точкові удари по противнику. Самою відчутною втратою для Хафтара за минуло добу стало знищення двох наливників з пальним під Аш-Шварейфа, які вночі намагалися прорватися до його військ в районі лівійської столиці.

Також повідомляється про початок нового наступу урядових сил на позиції ЛНА в районі табору Хамза в Тріполі. Щільна забудова цього району унеможливлює для лівійської армії застосування важкої артилерії, що, правда, не є засторогою для найманців Хафтара.

І крім політичної підтримки, Хафтар намагається здобути будь яку військову підтримку. Кажуть , що за нею він звернувся до Йорданії. Не відомо, чи надасть ця країна хоч щось, бо офіційні йорданські урядовці і не підтвердили і не спростували факт таких клопотань. З тим, у питанні примирення між Хафтаром та Акілою Салехом за їх посередництва все ж таки досягти вдалося. І поки, Хафтар «забув» про свої заяви, а Салех про свої наміри домовлятися без Хафтара.

Цікаво, що роль русні в цьому процесі, крім намагань дестабілізації, незначна. І ми бачимо, їх слабеньку позиції і в заяві п’ятьох проти УНЄ (бо рашки там нема), і в тому що Хафтар звернувся до Йорданії, а не до росії, як країн які типу нейтральні.

Тим не менш, рашка зі шкіри лізе аби бути важливою та потрібною, щоб її помітили. Сьогодні вночі два літаки сирійської авіакомпанії Cham Wings з бази Хмеймім прибули до лівійської бази Аль-Хадім. Місцеві лівійські джерела повідомляють, що в літаках свіже вагнерівське м’ясо.


Але в Туреччині є чим відповісти, і вже три літаки зі Стамбулу прибули до Місрати. Скоріш за все в них також підкріплення зі складу турецької ПВК SADAT.

Ірак: Протести в Іраку продовжуються не завчаючи на обмежувальні карантинні заходи. Мітингувальники влаштовують справжні фаєр-шоу із коктейлів «Молотова».

Сирія: Доповідь ООН про військові злочини росії та Ірану разом з режимом не пройшли непоміченими повз США. Амбасада Сполучених Штатів в Сирії виступила з різкою заявою про неспростовність наведених фактів жорстокого насильства над невинними.


Русняві пропагандисти це просто чемпіони брехні та перекручування фактів. Ось і цього разу операцію інгімасіїв в селі Танжарах долини аль-Габ вони виставали повноцінним наступом сил опозиції. Який «героїчно» був відбитий і асадівська армія майже без спротиву повернула втрачене. Майже без спротиву, карл!


На жаль, що пропагандисти забули додати, що повстанці так «швидко тікали», що не лише встигли задокументувати більшість «200» асадитів та перевезти всю військову здобич. Вони навіть пригнали до себе на базу трофейний Т-55.


А сьогоднішнє дев’яте спільне «недопатрулювання» в Ідлібі виявилося цікавим. Ще звечора невдоволенні люди почали збиратися перед місто Аріха на трасі М4, щоб завадити проїзду свинособак.


Цю частину мітингувальників заблокували турецькі військові, але група жінок одягнених в біле (символічний жест – відкидання страху смерті) від душі покидали в російські машини каміння та яйця.

І ось тут раптово щось бахнуло, десь в стороні. Схоже на тротилову шашку 100-200гр. І сміливі «визволителі» хутка дременули у зворотному напрямку. Ніхто не постраждав, крім портків у самої русні.

І щоб там не казали російські ЗМІ – факт такого патрулювання є дуже болісним та відверто провокативним для турків і жителів вільного Ідлібу. Тому на цьому так наполягає русня. Тому що сіє розбрат та суперечності між союзниками по боротьбі з кривавим режимом в Сирії. А маленький бабах, якби гібридненько натякнув свинопсам: «Вам тут не раді!».

Решта криків буде лише свідченням реального переляку «їхтамнетів» опинитися віч на віч з розлюченими повстанцями. Чи якось це вплине на подальші спроби дотиснути на проведення патрулів, побачимо. Але ніхто не гарантує, що не станеться більш серйозного БАБАХ.

Саудівська Аравія: Відразу три країни Перської затоки заявили про рішення знизити у червні видобуток нафти, додатково до квоти ОПЕК +. Йдеться про Саудівську Аравію, Кувейт та Об’єднані Арабські Емірати. Власне КСА, понад домовлених квот, скоротить видобуток на 1 млн бар./добу. Така заява додала оптимізму нафтотрейдерам і ціна еталонної марки Brent впевнено закріпилися вище 30 доларів.

В той же час рішення саудітів не треба сприймати як заявлений програш чи бодай відступ у нафтовій війні. Чистий прибуток державної нафтової компанії Saudi Aramco у першому кварталі склав 16,66 мільярдів доларів, тоді як в першому кварталі минулого року цей показник дорівнював 22,21 мільярдів доларів. Що є нижчим на 25 відсотків в порівнянні з звітним періодом минулого року, але то є чистий прибуток. Ось цікаво, як там справи у немитої)

Греція: Ще один ніж у спину «країні вічних скреп» від грецьких «братушок». Депутати комісії парламенту Греції по промисловості і торгівлі значною більшістю голосів ратифікували договір про будівництво глибоководного газопроводу Eastmed, що підписаний в січні 2020 року між Ізраїлем, Грецією та Кіпром.


East-Med стане найдовшим підводним газопроводом, який дозволять постачати в Європу газ з ізраїльського родовища “Левіатан”, з кіпрською “Афродіти”, а в подальшому – і з єгипетських родовищ. До цієї групи повинні приєднатися Єгипет та Італія, а США надають зовнішню підтримку. Європейський союз включив будівництво газопроводу у список пріоритетних інфраструктурних об’єктів. Його протяжність складатиме 1.900 кілометрів, оціночна вартість робіт – 6 мільярдів євро.

Проросійські депутати з Комуністичної партії та лівої партії МеРА25 не змогли завадити голосуванню. Остаточна ратифікація договору грецьким парламентом має відбутися наступного четверга, 21 травня, на пленарному засіданні.

Ємен: Війна слів між єменським урядом та Південною перехідною радою (STC) переросла до сутичок у реальному часі у містах Шахра та Зінджібар у провінції Абії. Польові звіти свідчать, що загинули та постраждали є у обох сторін.


Ці події відбулися після того, як південні сепаратисти, які фактично контролюють місто Аден (тимчасову столицю Ємену), близько двох тижнів тому оголосили надзвичайний стан у районах свого контролю. ППР звинувачує міжнародно визнаний єменський уряд у корупції.

Місцеві джерела розповіли Ашарку Аль-Авсату, що урядові війська отримали підкріплення в місті Шахра перед початком нападу на позиції ППР у Зінджібарі, який розташований за 15 кілометрів і є найбільшим містом провінції.

Джерело



Опублікував: Андрій Савчук

Стефанчук розповів, як довго Рада може розглядати закон про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:30

Верховна Рада може розглядати законопроєкт про мобілізацію в сесійній залі впродовж одного - кількох тижнів, якщо народні депутати наполягатимуть на всіх правках, за відсутності цього - розглянуть швидше, заявив голова ВР Руслан Стефанчук у коментарі ...

Росія тероризує Україну обстрілами та зібралася у великий наступ: Жданов пояснив, що задумали в Кремлі

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:27

Обстріли українських міст останнім часом почастішали. Російські пропагандисти знову закликають знищити Київ та Харків. А із настанням літа, як пише британське видання The Economist, зростає загроза нового масштабного наступу російських військ по всій л...