У Лівії турки підсилюють своє угруповання ударними Anka-S. Іран запустив військовий супутник, а Трамп дав наказ топити катери КВІР

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході

Лівія: Лівійська армія продовжує дотискати хафтарівців під Тархуна і нарешті знову «згадала» про оточену базу аль-Ватійя. На самій базі внаслідок удару БПЛА був ліквідований помічник командира 134 піхотного батальйону – виконуючий обов’язки командира самої бази полковник Абдула Салам Аммар аль-Зінтан.

Також міністр внутрішніх справ Лівії Фетхі Басага нагадав, що базу аль-Ватійя все ж таки треба звільняти, тому чекаємо на активізацію урядових сил на цьому напрямку. Ще міністр оголосив, що кількість «Панцирів» у Хафтара налічує не менше 20 одиниць. Ще 10 різних систем ППО були знищені.

На це питання, відповідь дали турецькі ВПС. Угруповання ударних БПЛА в Лівії в найближчий час буде посилено більш потужними ударними БПЛА Anka-S (штурмовий). Охоче будемо чекати на нові відео палаючих «Панцирів».

Вагнерівці продовжують допомагати Хафтару і зараз вони займаються доставкою нових найманців з Єгипту.

Хоча про цінність такого поповнення можна посперечатись. Вже сьогодні підрозділ ЛНА, десь у відділення, без бою здався урядовим військам під Тархуна, разом зі зброєю і на штатній техніці. Причому факт полонення ніяким чином не позбавив чорношкірих молодиків гарного настрою. На фото, боєць лівійської армії передав свій автомат одному з полонених, який вже готовий битися на боці законного уряду і демонструє свою рішучість під реготання солдат УНЄ.

Хафтар продовжує ракетні обстріли лівійської столиці. Більше 20 реактивних ракет прилетіли в районі аеропорту Мітіга. Де як він вважає знаходяться станції управління БПЛА Bayraktar TB2. Дісталося також і мирним кварталам, в т.ч. району Сук-Альджума та станції швидкої допомоги в Тріполі.

Іран: Іран здається скоро отримає, чого так несамовито добивається. Трамп оголосив про віддання наказу по знищенню будь яких іранських канонерок, які будуть переслідувати кораблі ВМС США. Хто вважає це жартом, згадайте лютий 2018 і полеглий батальйон Вагнера в Дейр Ез-Зор. Жарти скінчилися.

Хоча це навряд чи зупинить ходу Ірану у прірву. Нестача грошей на боротьбу з пандемією ніяк не завадила іранській владі продовжувати військові розробки. Цього разу чи так співпало з заявою Трампа, або навмисно, КВІР Ірану оголосив про вдале виведення на орбіту Землі військового супутника Noor-1. Це перший такий вдалий запуск і реальна демонстрація трьох ступеневої балістичної ракети-носія.


Амбасада США в Сирії дуже правильними словами охарактеризувало діяльність Ірану в цій країні. На жаль, що про роль рашки в Сирії американці не згадали.

Тим часом кількість жертв від коронавірусу в Ірані досягла 5,931 чоловік (94 за сьогодні). Дані які скоріш за все занижені.

Ліван: Парламент Лівану у вівторок схвалив проект закону, який легалізує вирощування канабісу в Лівані для медичного та промислового використання. Таке рішення було викликано важким станом лівійської економіки. Звісно, що вирощування та споживання канабісу в інших цілях залишилося під забороною.

Ізраїль: В Ізраїлі на кордоні з автономією, терорист здійснив напад на військового. Реакцією ізраїльтян, що були на блок-посту терорист був ліквідований.

Повідомляють, про новий удар «невстановлених» літаків по коновою іранських проксі між Іраком та Сирією в районі Альбукамаль. Конвой знищений, 15 проіраньских найманців ліквідовано.

Сирія: Здається вперше за тривалий час повстанці відповіли на провокативні обстріли з боку асадитів саморобними РСЗВ великою потужності «Слон». Удар був завданий по вогневим позиціям артилерії САА в н.п. Maйзaнaз та Кaфap Xaляб на південному заході Алеппо.

Повідомляють, що сили режиму перешкодили військовому патрулю США в’їхати до села Фарафра в сільській місцевості на південь від Камишли. Поки без подробиць.

Натомість в самому Камишли, незважаючи на зусилля рашиків, продовжується озброєний конфлікт між армією режиму та курдською службою безпеки Асаїш. Курди, вчора відбили один КПП в асадитів, поранивши як мінімум трьох з них. Потім останні покликали підкріплення і відбили втрачене та погнали курдів. Невідомо чим би все закінчилося, але на місце події знов прибула русня і всіх «замирила». Питання, чи надовго?

Перший пішов. У Німеччині розпочався суд над Анваром Расланом, колишнім сирійським полковником, який перебуває в німецькій в’язниці з моменту його арешту в Берліні в середині лютого минулого року.

Його звинувачують у скоєнні злочинів проти людства (58 вбивствах і тортурах більше 4000 людей) і ця справа у четвер (завтра) попаде на розгляд у Вищого обласного суду у південно-західному німецькому місті Кобленц, незважаючи на пандемію коронавірусу.

Судовий процес над Расланом також важливий, як новий тест еволюційного правового принципу, відомий як універсальна юрисдикція. Німецькі прокурори намагатимуться довести його причетність до того, що часто називають державним, санкціонованим, систематичним катуванням та вбивством. Очікується, що процес триватиме до двох років. І після створення такого прецеденту, російським ватажкам терористі в ОРДЛО варто почати нервувати. У Хунти всі ходи записані.


Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

Уже сам факт "зіпсував" все: Опозиціонер розповів, що найбільше налякало Путіна перед інавгурацією

середа, 24 квітень 2024, 15:57

У Росії 7 травня 2024 року запланована інавгурація Владіміра Путіна. На цю подію у російської пропаганди були великі плани, але Україна отримає довгоочікувану військову допомогу від США - 61 мільярд доларів, що може змінити ситуацію на фронті, передаю...

"Завдання полягає в пропорційному розподілі сил": Навіть зі зброєю від США потрібен час на стабілізацію фронту, - Коваленко

середа, 24 квітень 2024, 15:39

Відновлення поставок американської зброї дасть змогу ЗСУ стабілізувати лінію фронту і накопичити ресурси для нової спроби великого контрнаступу. Таку думку "Фокусу" висловив воєнний експерт, координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко...