У Лівії урядові війська продовжують нищити найманців Хафтара. Іран розпочав нову фазу танкерної війни. Гіперінфляція в Лівані. Хлібні картки в Сирії

Війна в Лівії та оглядподій на Близькому сході 14 квітня 2020 року

Лівія: Зі вчора лівійська армія закріпилася у звільнених населених пунктах та районах західної Тріполітанії. Хафтарівці втікали не озираючись.

За заявою прес-секретаря армії УНЄ – за вчора було звільнено понад 3 000 км2 суходолу. Звільнені міста Сорман, Сабрата, Аджелат, Реддалін, Джемал, Златан та Аль-Асса. Захоплені 10 танків, десятки озброєних машин, в т.ч. єгипетського та еміратскьго виробництва.

Багато хафтарівців взяті в полон. Серед них 4 полковника.

Жах і відчай панують серед хафтарівців.

Законна влада Лівії запропонувала шейхам племен в західних районах країни самостійно вжити заходів по видворенню решток хафтарівських наймнаців зі своїх поселень. В разі, якщо цього не вдасться урядова армія прийде на допомогу.

В місті Златан, що доволі довго перебувало під контролем ЛНА місцева муніципальна поліція уся без спротиву здалася урядовим військам.

В ніч на ранок мобільні підрозділи УНЄ продовжували зачистку звільнених територій від залишків ЛНА, що «заблукали», знаходячи ще кинуту техніку.


У всіх районах Західного узбережжя від сьогодні відновлена влада УНЄ, запрацювала поліція, організовуються місцеві адміністрації. В містах Сабраті та Сормані з в’язниць звільнені приблизно 600 в’язнів. УНЄ стверджує що вони є політичними. У Хафтара заявили, що у в’язницях тримали лише екстремістів та контрабандистів.

Рештки хафтарівців ринулися на останній укріпрайон в цій місцевості авіабазу аль-Ватійя. Яку вже другий тиждень поспіль бомбардують лівійські ВПС. Від ночі такі авіаудари посилилися. Турецькі БПЛА атакують як противника в середині бази так і підкріплення, що прибувають йому на підмогу.


В ЛНА повідомили, що в районі авіабази їм вдалося щось збити. За рештками, що були продемонстровані на відео, це схоже на Mirage F1 ВПС УНЄ. В самому Тріполі подію ніяк не коментували.

Лівійська армія УНЄ за день просунулася в напрямку авіабази Аль-Ватійя, дістаючись до воріт Аль-Циррір. Штурм може розпочатися будь якої миті. У повітрі активні також ВПС Хафтара, він намагається стримати наступ урядових сил.



На тлі значних військових успіхів, Голова Президентської ради Файєс Аль-Саррадж висміяв країни, які змовлялися на Лівію та підтримали наступ Хафтара на Тріполі, заявивши, що “їхні сини, які воюють за Хафтара, будуть повернуті їм у трунах разом із документами, що посвідчують особу”. Він додав, що Міністерство закордонних справ Лівії координуватиме з відповідними органами влади для здійснення цієї процедури. Цікаво скільки трун поїде в рашку?


“Ми будемо продовжувати боротьбу, поки не контролюватимемо всю країну, щоб дозволити всім переселенцям повернутися додому” – зауважив Аль-Саррадж.

Отже на зараз маємо ситуацію коли великі турецькі військові інвестиції в Лівію почали приносити свої плоди. В разі, якщо Хафтар не зможе контролювати небо результат цієї війни буде вирішеним. І можливо це буде перша війна, яка була виграна завдяки БПЛА.

В армії УНЄ повідомили, що в Лівії проводиться остання підготовка військових, які будуть використовувати турецькі БПЛА. Може через деякий час, професійні турецькі оператори ударних безпілотників зможуть повернутися до Сирії.

Іран: КВІР Ірану знову створив чергову морську кризу в Перській затоці. Нафтовий танкер під прапором Гонг-Конгу “SC Taipei” було заарештовано та конфісковано. Судно переправлено в порт Бандар-є Джак на південному сході с Ірану. На борту знаходяться озброєнні люди.


Ліван: Поглиблюється економічна криза в цій країні. Курс місцевої валюти впав у двічі після оголошення дефолту і склав 3050 фунтів за долар. І це лише на «чорному ринку».


Банківські обмеження змусили більшість імпортерів, крім покупців пшениці, фармацевтичних препаратів та палива, отримувати долари з неофіційного ринку. Банки, які страждають від нестачі ліквідності, обмежили виведення доларів і припинили перекази за кордон з жовтня, після того, як потоки капіталу до Лівану пересохли і вибухнули протести проти правлячої еліти.

Кризу поглиблює і коронавірус. Пандемія вірусу змусила уряд країну ввести громадську ізоляцію з березня, що також не пожвавлює економіку. Занурення лівійського фунту триває.

Сирія: Бойовики з «Сил визволення Афріну» знову атакували позиції протурецьких сил з ПТРК в районі Берад.

Потроху зростає напруженість і в Ідлібі. Обидві сторони фіксують збільшення обстрілів. Асадити обстріляли з важкої артилерії місто Кансафра та село Бара, що поруч в Джабал аль-Завії.

Терористи ІДІЛ, знов нагадали про себе в пустельній місцевості Хомс. Вони атакували колону асадитів на трасі Пальміра-Дейр Ез Зор. Після успіху, іділівцям вдалося на декілька годин заблокувати трасу. Потім вони ретирувалися назад у пустелю.

Асадити поки не можуть нічого вдіяти проти посилення терористичної діяльності ІДІЛ в сирійській пустелі. В цей регіон перекинуті значні підкріплення угруповань пов’язаних з КВІР та ліванською “Хезболлою”. Нові позиції створені навколо міста аль-Сохна та бази Т3. Чи унебезпечить це їх від нападів ІДІЛ? Побачимо.

«Руський мір» в Сирії нарешті перестав мімікрувати під нормальну владу. На підконтрольних асаду територіях введені хлібні картки. Купівля хлібу відтепер може проводитися лише при наявності ліміту на цій картці.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

"До Великодня готувалися. Вікна мили": Безугла знову обурена роботою комітету, у соцмережі відреагували

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:54

“За весь тиждень Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки не провів жодного засідання, жодного заходу, жодної міжнародної зустрічі, жодного спільного виїзду. Жодної активності не було. Тільки тиша і пусті коридори. Що це?” – напис...

До парламенту Канади внесли законопроєкт про прискорення військової допомоги Україні

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:31

У Канаді планують на законодавчому рівні спростити процес передачі Україні військової допомоги для боротьби із російським повномасштабним вторгненням. У нижній палаті парламенту країни зареєстрували відповідний законопроєкт. Ініціатором документа став ...