У Лівії урядові війська ведуть потужний наступ. У Сирії турецькі силовики намагалися розблокувати трасу М4

Війна в Лівії та Сирії. 13 квітня 2020 року


Лівія: Битва на фронтах Лівії продовжилася і сьогодні. Ще вчора сили ЛНА втратили бойовий Мі-35. За попередніми даними всі три члени екіпажу загинули.


Хоча через деякий час впливло відео, на якому місцеві намагаються лінчувати одного з пілотів, або іншого полоненого, якого рятують урядові бійці.

Крім Мі-35, ВПС Хафтара втратили також два БПЛА Wing Long II. Працювала турецька ППО, можливо з кораблів.

Після, цього і бій вступили турецькі БПЛА і підійшли підкріплення з Місрати і справи у найманців Хафтара стали дуже кепські.


Після близько 12 повітряних ударів, хафтарівці втративши велику кількість людей і техніки вдалися до втечі. Весь досягнутий прогрес за минулу добу був втрачений.

Підрозділи лівійської армії вийшли на східні околиці Абу-Курайну. І на цьому театрі бойових дій поки все.

Наслідки наступу для хафтарівських військ можемо бачити нижче. Кажуть, що в першій лаві наступаючих були суданські та чадські наймнаці. Ліквідовані більше 35 хафтарівців, 10 взяті в полон, знищені 15 озброєних машин.


Серед захопленої техніки знайшлася і російська ББМ «Тигр».

Основні події сьогоднішнього дня розгорнулися на захід від лівійської столиці. Після нанесення повітряних ударів по пунктам управління ЛНА в місті Сабрата. (Був знищений штаб місцевого батальйону ЛНА, ліквідовані 4 офіцера управління) – підрозділи лівійської армії УНЄ вирушили у наступ.

Не повідомлялося про сильний опір і урядові війська стрімко стали просуватися дорогою на Зувару. Один за одним були звільнені міста Сабрата, за ним Сорман, далі аль-Аджайялат.

В Сормані лівійській армії дісталися значні військові трофеї – 6 танків Т-62, 2 установки «Град» і більше 10 озброєний автомобілів, включаючи єгипетські ББМ. Взята також велика кількість боєприпасів.

Далі вже з заходу від кордону з Тунісом війська УНЄ звільнили район табору аль-Асса.

Таким чином, станом на вечір урядові війська повністю розблокували місто Зувара і отримали контроль над прибережною полосою від Тріполі до Рас-Аджидіру (на кордоні з Тунісом). Наступ триває.

Ще, артилерія урядових військ провела обстріл скупчення ЛНА навколо міжнародного аеропорту Тріполі. А в мережу попали фото знищеного Bayraktar літака АН-26 в 12 км на південь від Тархуна, 6 квітня.

Критичну ситуацію для Хафтара намагається вирішити русня. Повідомляють про термінове перекидання десь 350~400 нових навербованих найманців серед жителів сирійських провінцій Дараа та Кунейтра. Це «молоде поповнення» діятиме під парасолькою ПВК «Вагнер».

Сирія: Велике напруження між турецькими силовиками та місцевими жителями виникло сьогодні на заблокованій ділянці траси М4. Вже 32 доби поспіль місцеві проводять блокування проїзду траси для спільний російсько-турецький патрулів.

На місце блокування прибула турецька жандармерія за підтримки військових. Вони намагалися посунути протестувальників та розблокувати проїзд. Місцеві пручаються, жандарми застосовують сльозогінний газ.

На місце події прибули як бійці протурецької Сирійської національної армії так і ХТШ. Було чутно постріли в повітря, щоб заспокоїти натовп. Ситуація досі напружена. На вечір повідомляють, що протестувальники просто обійшли кордони жандармів і знову сіли та заблокували трасу. На вечір, турецькі силовики поїхали так і не розблокувавши трасу. Може так і задумано було?

Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

Перші дві термінові партії вже прибули: ЗМІ дізнались, коли в Україну надійде зброя з великого пакету допомоги США, який завдасть нищівного удару по планам Кремля на перемогу

субота, 4 травень 2024, 1:45

Йдеться про артилерію, бронетехніку, системи ППО, катери та іншу громіздку техніку та засоби з оголошених пакетів допомоги США та Європи, складні та чутливі в транспортуванні. Перші партії зброї з нового пакету допомоги США надійшли до України наприкін...

"До Великодня готувалися. Вікна мили": Безугла знову обурена роботою комітету, у соцмережі відреагували

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:54

“За весь тиждень Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки не провів жодного засідання, жодного заходу, жодної міжнародної зустрічі, жодного спільного виїзду. Жодної активності не було. Тільки тиша і пусті коридори. Що це?” – напис...