У МАГАТЕ прозвучала тривожна заява про ядерні установки в окупованому Криму

Росія захопила ядерні установки і матеріали на півострові, які є власністю України і щодо яких застосовуються гарантії МАГАТЕ відповідно до чинної угоди.

Делегація України в МАГАТЕ. Фото: Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища.

Україна в МАГАТЕ заявила, що в ході незаконної окупації Криму Росія також захопила наші ядерні установки і матеріали, які підпадають під гарантії міжнародної організації. З аргументами виступив заступник міністра енергетики та захисту навколишнього середовища з питань європейської інтеграції України Костянтин Чижик у рамках конференції з фізичної ядерної безпеки у Відні, передають Патріоти України.

"РФ порушила принципи міжнародного права і незаконно окупувала АР Крим та місто Севастополь, окремі райони Донецької і Луганської областей, захопила ядерні установки і матеріали на півострові, які є власністю України і щодо яких застосовуються гарантії МАГАТЕ відповідно до чинної угоди про гарантії та Додаткового протоколу до неї між МАГАТЕ і Україною", – заявив глава української делегації.

Він акцентував, що тим самим країна-агресор "унеможливила необхідний регуляторний контроль" над цими матеріалами і установками, включаючи науково-дослідний реактор і інші ядерні установки Севастопольського національного університету ядерної енергетики та промисловості.

Чижик також підкреслив, що особливі побоювання описана ситуація викликає в зв'язку з проявами агресії Росії. При цьому в ході виступу Чижик підкреслив, що Україна, як країна, яка має одну з найбільших ядерних програм, послідовно підтверджує свої наміри в мирному використанні ядерної енергії і забезпечує високий рівень фізичного захисту ядерних матеріалів і ядерних установок, що неодноразово підтверджено МАГАТЕ і нашими міжнародними партнерами.

Джерело: Укрінформ

"Асоціації пацієнтів із психічними розладами вас не вистачає": Безугла показала свою повістку

четвер, 18 квітень 2024, 23:14

Одіозна нардепка Мар'яна Безугла продовжує виводити користувачів на емоції. Так, вона показала свою повістку. Про це народна депутатка Мар'яна Безугла написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. "Знайшла свою повістку", – написал...

"Відкрию невеличку таємницю": Кулеба заявив, що Нідерланди не єдині, хто зараз готовий купити Patriot для України

четвер, 18 квітень 2024, 22:44

Нідерланди не єдині, хто готовий просто зараз викупити батарею ППО Patriot для подальшої передачі Україні. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. . «Відкрию невеличк...