У Молдові розповіли, як бездарно прокололись українські розвідники при викраденні Чауса

Якщо б українські диверсанти так "професійно" діяли в ОРДЛО, там би і залишились

Українці, ймовірно, співробітники розвідки, які викрали у Кишиневі колишнього суддю Миколу Чауса, пересувалися на орендованому авто з GPS-маячком, завдяки чому слідство змогло встановити їхній маршрут пересування, повідомляють Патріоти України з посиланням на розслідувачів RISE Moldova та українського Слiдство.інфо.

Викрадення Чауса планувалося щонайменш за 19 днів до цього і за ним стежила група з більш ніж 10 осіб у період з 15 березня по 3 квітня 2021 року, пишуть журналісти з посиланням на матеріали молдовських правоохоронців, що опинились у їхньому розпорядженні.

За даними розслідувачів, один з таких українців, 34-річний Юрій Коваленко, що прибув в країну автобусом 15 березня через пункт пропуску Атаки⎯ Могилів-Подільський, за два дні - 17 березня - вирушив у кишинівський прокат авто на вул. Іона Крянге.

Всі вони прибули у Молдову окремими групами, часто змінювали місце проживання, не проживали разом і поїхали також окремо в різний час. Щонайменш п’ятеро з них вочевидь показали на митниці паспорти з вигаданими іменами.

Там він підписав угоду про оренду червоного Hyundai Accent з наступного дня. "Автомобіль був обладнаний системою GPS, тому можна було відстежити його маршрут", - пишуть розслідувачі.

У наступні три дні - 18, 19, 20 березня на цьому авто він буде їздити по Кишиневу. Щоразу маршрут буде майже ідентичним: до готелю свого напарника Івана Федосенка, з яким приїхав одним рейсом, а далі - до будинку у мікрорайоні Ботаніка на бульварі Дебечал, де проживав Чаус.

20 березня Коваленко поїхав напряму у район проживання Чауса. Вночі о 1:07 він зупинився біля готелю на вулиці Петру Мовіле та о 01:41 поїхав звідти.

21 березня о 9 ранку Коваленко виїхав об 11:38, заїхав на 20 хвилин до винного магазину у центрі Кишинева, а о 12:05 здав орендоване авто. Того ж дня він поїхав з Молдови через Атаки, а Федосенко залишився ще на кілька днів.

24 березня пообіді через пункт пропуску в Атаках знову прибув Коваленко, а разом з ним ще один українець, вони перетнули кордон пішки. Цього разу напарником Коваленка, за даними журналістів, був "Едуард Ставицький", спражнє ім’я якого - Андрій Куценко і який теж пов’язаний з військовою розвідкою.

25 березня Коваленко вирушив у ту саму компанію оренди авто і взяв на два дні Volkswagen Jetta. Близько 10:10 машина зупинилася у мікрорайоні Ботаніка недалеко від домівки Чауса. З 15:07 до 16:48 машина стояла біля готелю на вул. Пушкіна, а з 18 години і до наступного дня - на вулиці Каля Орхейулуй біля ресторану.

27 березня Коваленко попросив продовжити термін оренди авто та дізнався, що йому прийшов штраф за порушення правил дорожнього руху. Того ж дня автомобіль знову стояв біля будинку Чауса, а потім - біля спеціалізованого магазину вин, куди вже приїздив двічі.

28 березня Коваленко здав це авто і разом з Куценком переїхав до іншого готелю.

29 березня у тій самій компанії авто орендував 36-річний Олексій Сотников, взявши на три дні білий Renault Megane без системи GPS.

30 березня українець Олексій Нечаєв у тій же компанії орендує авто, яке недавно здав Коваленко - Volkswagen Jetta з GPS. Він також приїздив до будинку Чауса, і 31 березня паркувався поруч з трьома машинами біля парку Сергія Лазо - Ford Transit, Mercedes Benz и Renault Scenic, дві з яких потім будуть використані для викрадення судді.

У попередніх розслідуваннях RISE Moldova розповідали, що Юрій Коваленко навчався у Вищому військовому училищі в Одесі та може бути пов’язаний з українською розвідкою. На 2018 рік він був прописаний у Києві на вул. Електриків, 33, на Рибальському півострові. За цією є адресою розташоване Головне управління розвідки Міноборони України. За тією самою адресою, Електриків 33, у 2008 році працював Іван Федосенко.

Українці Нечаєв і Сотников згадувалися в одному з попередніх матеріалів. Зокрема, журналісти дізнались, що ці особи скоріш за все в’їхали у Молдову ід паспортами прикриття.

Представник Головного управління розвідки у коментарі Hromadske категорично заперечив зв’язок відомства з викраденням судді Чауса.

Нагадаємо, 3 квітня стало відомо, що група невідомих озброєних чоловіків викрала суддю в центрі Кишинева. За даними МВС Молдови, суддю вивезли в Україну.

Президентка Молдови Мая Санду назвала неприпустимим той факт, що в країні викрали українського суддю Миколу Чауcа.

МВС Молдови вже вдалося встановити особи частини організаторів викрадення Чауса і затримати одного підозрюваного.

Глава МЗС Дмитро Кулеба запевнив Молдову у непричетності України до ситуації з викраденням судді Миколи Чауса та запропонував створити спільну робочу групу з цього питання.

ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...