У Москві вже тріумфували історичну угоду: Сербія відмовилася розміщати у себе російську військову базу. Натомість у тій самій локації запрацює центр військового підготовки з НАТО, - ЗМІ

Сербія розширить військову співпрацю з НАТО, а не Росією

Вашингтон і Белград на базі Південь розвиватимуть Головний центр навчання армії Сербії за стандартами НАТО, стверджують джерела.

Сербія відмовилася від розміщення російської військової бази на території країни. Натомість Белград розширить співпрацю з НАТО. Про це повідомляє КоммерсантЪ із посиланням на власні джерела.

Минулого тижня посол РФ у Сербії Олександр Боцан-Харченко зробив заяву про створення російської військової бази в цій країні.

"Створення у Сербії російської військової бази є суверенною справою цієї країни плюс це питання інтересів самої РФ", – сказав дипломат.

За його словами, становище республіки в Балканському регіоні у військово-технічному плані є набагато сильнішим, ніж здається, і із Сербією починають рахуватися.

У свою чергу сербський президент Александар Вучич заявив, що "Сербії непотрібні чиїсь військові бази".
"Сербія зберігатиме військовий нейтралітет і союзницькі відносини. Не соромиться зв'язків з Росією, Китаєм, США та ЄС, але про себе подбає сама", – сказав Вучич в інтерв'ю сербському TV Prva.
За даними російського видання, Сербія активізувала співпрацю з НАТО на військовій базі Південь на околицях Буяноваця. Глава американського Офісу з питань оборонної співпраці Алессандро Педраза підтвердив цю інформацію.
За його словами, Вашингтон і Белград на базі Південь розвиватимуть Головний центр навчання армії Сербії за стандартами НАТО, а також – підготовки сербських підрозділів для миротворчих операцій.
Раніше Александар Вучич назвав ЄС стратегічним шляхом для Сербії. Без європейських інвестицій та політико-правового оточення Сербія не змогла б нічого досягти, визнав глава держави.

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...

В Україні відкрили завод із виробництва високотехнологічних німецьких БПЛА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:45

В Україні відкрили завод німецької компанії Quantum-Systems GmbH з виробництва безпілотників. Про це напередодні повідомила пресслужба компанії. . Очікується, що на виробництві збиратимуть по 1000 дронів на рік, а також виготовлятимуть запчастини. . ...