У НАЗК розповіли, як російський олігарх Дерипаска ховав активи через австрійця

Національне агентство з питань запобігання корупції розповіло про схему зі збереження активів, яку використовував російський олігарх Олег Дерипаска для уникнення санкцій. Минулого місяця його майно в Україні було націоналізовано, повідомляють Патріоти України.

В НАЗК зазначають, що Дерипаска, щодо якого наразі застосовані санкції ЄС, Великобританією, США, Канадою, Швейцарією, Австралією, Новою Зеландією і Україною, перед початком повномасштабної війни був на зустрічі із російський диктатором Володимиром Путіним щодо дій у випадку посилення санкцій. Нібито після цієї зустрічі більшість олігархів почали переоформлювати своє майно на людей з близького оточення.

"Одним з таких олігархів був і Олег Дерипаска. Перебування Дерипаски під санкціями у переважній більшості країн санкційної коаліції змушує його створювати схеми обходу санкцій щодо управління активами або придбання ним нових активів через підставних осіб, зокрема, нашої сьогоднішньої санкційної цілі - Зігфріда Вольфа", – пише НАЗК.

Агентство зазначає, що громадянин Австрії Зігфрід Вольф з 2008 року та зараз продовжує працювати на російському ринку, має привілейований статус "дружнього" нерезидента, який дозволяє набувати активи в Росії. Через такий механізм Вольф вже отримує у власність компанії, пов'язані з Дерипаскою через інших пов’язаних осіб, пише НАЗК.

"До початку повномасштабного вторгнення він був тісно пов’язаний з компаніями Олега Дерипаски (Група "ГАЗ", Корпорація "Русские машины" (ТОВ "Нижегородские автомобили"), Корпорація "Главстрой", Nolana Holdings Limited. Доказом наближеності Зігфріда Вольфа до Дерипаски є значні суми фінансової винагороди, що йому виплачуються від компаній останнього. Так, лише за 2021 рік сума доходу Вольфа в одній з компаній Дерипаски становила майже 1 мільярд рублів. … Отже, Зігфріда Вольфа можна назвати людиною-схемою з обходу санкцій. НАЗК очікує внесення Вольфа до санкційних списків України найближчим часом, що має продемонструвати приклад й іншим країнам санкційної коаліції", – резюмують в агентстві.

Санкції та активи Дерипаски в Україні

Як зазначається на сайті НАЗК, серед активів російського олігарха Олега Дерипаски – Арзамаський машинобудівний завод, що випускає бронетранспортери-амфібії БТР-80, які використовувалися Росією під час повномасштабної війни проти України.

Це та інше дало підстави для запровадження щодо нього санкцій країнами Заходу та Україною.

В січні український Мін'юст подав позов про стягнення активів Дерипаски на користь України. В лютому майно підсанкційного російського олігарха Олега Дерипаски вартістю понад 10 млрд гривень націоналізували. У власність держави перейшли 350 об'єктів, зокрема, Миколаївський глиноземний завод, а Глухівський кар'єр кварцитів, Хустський кар'єр, Жежеловський кар'єр.

"Власне, ми бачили це": Експерт оцінив, коли окупанти можуть влаштувати новий наступ на Україну

субота, 20 квітень 2024, 8:57

Російська окупаційна армія найближчими місяцями намагатиметься здійснити нову хвилю наступу на Україну. До середини літа для путінських загарбників це буде єдина можлива ймовірність чогось досягти на полі бою, передають Патріоти України. У Кремлі посп...

"Це дуже цікаво, але лише одна країна варта уваги": Американський дипломат дав оцінку розмовам про новий мирний план для України

субота, 20 квітень 2024, 8:49

Лише Україна має право вирішувати, яким має бути «мирний план». На цьому наголосив Вільям Тейлор, віцепрезидент Інституту миру США, експосол США в Україні та колишній тимчасовий повірений у справах США в Україні в інтерв’ю "Главкому", передають Патріо...