"Вы не могли бы оставить меня в покое?": Україна і ще кілька держав бойкотували Лаврова в ОБСЄ (відео)

Міністр закордонних справ країни-агресора Росії Сергій Лавров 30 листопада виступив на 30-й Раді міністрів країн ОБСЄ, яка проходить у Скоп'є. Виступ транслювало пропагандистське агентство ТАСС, повідомляють Патріоти України.

У своїй промові Лавров озвучив низку пропагандистських заяв, зокрема заявив, що ОБСЄ перебуває у "плачевному стані", а її перспективи "неясні". Він також звинуватив країни НАТО і Євросоюзу у руйнуванні "військово-політичного виміру" організації, а США – в "захороненні" Договору з відкритого неба. Голова російського МЗС також поскаржився на тисячі санкцій, введкних проти країни-агресора, і сказав, що США та Європа цими санкціями "поставили хрест на широкій практичній кооперації між Сходом та Заходом".

Виступ Лаврова бойкотувала частина учасників міністерського засідання. Зокрема, про такі наміри заявляли міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та його польський колега Шимон Шинковський вель Сенк і глави МЗС країн Балтії. Як зазначила "Європейська правда", українська делегація влаштувала демарш, покинувши залу, коли Лавров почав свій виступ. Українців підтримали такоє інші делегації.

Російський міністр, який зачитував доповідь російською, перервав свій виступ, реагуючи на події в залі і запитав англійською: "Ви не могли б залишити мене на самоті, будь ласка? Дякую". Він сказав це на перших хвилинах промови.

Кулеба вчора говорив, що країн, які не згодні з участю Лаврова в засіданні ОБСЄ, більше ніж чотири (на той момент Польща ще не оголосила про наміри бойкотувати засідання), але не називав цих держав. Точний перелік делегацій, які підтримали демарш України на засіданні, поки невідомий, додала "Європейська правда", однак відомо, що бойкоту Лаврова у Скоп'є доєднався зокрема міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Він повідомив у Х, що не слухав виступу Лаврова. "Я подумав, що нашому колезі, який відповідає за моніторинг дезінформації, буде вигідніше бути в кімнаті в цей момент", – пояснив Ліпавський. На відео, що оприлюднив ТАСС, не видно, коли саме Ліпавський покинув залу, але зафіксовано, що повернувся він тоді, коли Лавров закінчив доповідь.

Після Лаврова на засіданні виступав міністр закордонних справ Ларс Льокке Расмуссен. Він зазначив, що слова російского міністра "м'яко кажучи, сильно вводять в оману", і наголосив: "Ми не приймемо спробу Росії розділити Європу на сфери впливу". Расмуссена цитує The Guardian.

Дії Росії є порушенням міжнародного порядку, заснованого на правилах, і її спроба звинуватити інших у своєму власному виборі очевидна, резюмував голова МЗС Данії, зауваживши, що Лавров його виступу уже не слухає – той покинув залу. "Ось вам і діалог", – констатував Расмуссен.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...