В обмін на участь у "трибуналі" над Зеленським: Підозрюваний у держзраді ексгенерал СБУ може отримати притулок у РФ

Ексгенерал СБУ Андрій Наумов, який підозрюється у держзраді за те, що, ймовірно, надав ворогу інформацію про Чорнобильську зону відчуження, може отримати притулок у РФ, повідомляють Патріоти України із посиланням на The Insider.

Як зазначається, 7 червня екскерівника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова затримали в Сербії за контрабанду незадекларованих цінностей, йому загрожує до 12 років ув’язнення. У зв’язку з відкритою проти нього справою за підозрою у держзраді Наумову може загрожувати екстрадиція в Україну.

Та за інформацією The Insider, Росія готова надати Наумову притулок в обмін на свідчення проти Володимира Зеленського. Начебто над президентом України у Росії хочуть влаштувати незаконне судилище.

Повідомляється, що на ньому колишній високопосадовець СБУ має підтвердити вигаданий російською пропагандою «геноцид мирного населення Донбасу за наказом Зеленського».

Як пише видання, у Сербії питанням передачі Андрія Наумова Росії опікується міністр внутрішніх справ Олександр Вулін. 23 серпня він зустрівся у Москві з секретарем Ради безпеки РФ Миколою Патрушевим. В офіційному звіті про зустріч нічого не йдеться про долю Андрія Наумова, але, за словами джерел The Insider, це питання обговорювалося.

Втеча з України за кілька годин до війни й підозра у держзраді: що відомо про ексгенерала СБУ Наумова?

Андрій Наумов очолював Головне управління внутрішньої безпеки СБУ з літа 2019 року до липня 2021 року. До цього він керував держпідприємством Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління Чорнобильською зоною відчуження, і через свою діяльність міг знати й збирати відомості, що становлять державну таємницю про системи безпеки об'єктів Чорнобильської АЕС.

Наумов прийшов до СБУ після того, як 2019 року її очолив Іван Баканов. У ЗМІ Наумова навіть називали «гаманцем Баканова».

За час своєї служби в СБУ Наумов став фігурантом низки журналістських розслідувань про контрабандний імпорт та корупційні схеми на митниці. Зокрема українські журналісти неодноразово пов’язували його з Олександром Акстом, відомим в Україні як «король контрабанди» під контролем покровителів із СБУ.

7 червня 2022 року ексгенерала Андрія Наумова затримали в Сербії при спробі перетину кордону з Північною Македонією. Разом із ним в автомобілі знаходився й Олександр Акст. В автомобілі BMW, яким пересувалася ця пара, за офіційними даними знайшли 600 тисяч євро готівкою, велику сума в доларах США, коштовне каміння, у тому числі діаманти.

Кортеж Наумова з грошима та коштовностями поспіхом залишив територію України буквально за кілька годин до початку війни 24 лютого. За інформацією The Insider, після втечі з України він кілька місяців жив у Німеччині.

Андрій Наумов та Олександр Акст після затримання у Сербії перебувають у слідчому ізоляторі міста Ніш. За контрабанду незадекларованих цінностей за сербськими законами Наумову загрожує до 12 років позбавлення волі. Українське видання Obozrevatel із посиланням на власні джерела з’ясувало, що гроші Наумов приготував для хабаря сербським чиновникам, щоб уникнути екстрадиції на батьківщину.

В Україні Наумова підозрюють у державній зраді (ст. 111 ККУ). Кримінальним провадженням займається Державне бюро розслідувань. У ДБР заявили, що колишній високопосадовець СБУ міг передавати росіянам секретну інформацію, зокрема про системи безпеки на Чорнобильській атомній станції.

«Обіймаючи посаду керівника державного підприємства, що забезпечує діяльність зони відчуження ЧАЕС, та надалі керівну посаду у СБУ, збирав відомості про функціонування систем безпеки зони відчуження ЧАЕС» — йдеться у заяві ДБР України.

Це, ймовірно, допомогло військам РФ швидко захопити ЧАЕС і наблизитись до Києва з півночі під час першої фази вторгнення.

На початку березня у Наумова провели обшуки за цією справою. 31 березня президент Володимир Зеленський поінформував, що двох українських генералів позбавили звання через те, що вони виявились зрадниками. За його словами, йдеться про ексначальника головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Наумова Андрія Олеговича та ексначальника УСБУ у Херсонській області Криворучко Сергія Олександровича.

У липні посаду голови СБУ втратив і Баканов. Верховна Рада ухвалила рішення Зеленського про його відставку через велику кількість випадків колабораціонізму серед співробітників СБУ.

"Донька кричала, мамо, я помираю": Моторошні подробиці про удар окупантів по Дніпру

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:53

Російська окупаційна армія 19 квітня завдала масованого ракетного удару по Дніпропетровській області. Через ворожу атаку загинуло семеро людей, двоє з них - діти. Понад три десятки мешканців поранені. У Дніпрі окупант влучили у житловий будинок та залі...

Діти вчать в основному російську мову та історію: Окупанти на ТОТ створили орган контролю пропаганди у школах

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:32

Російські загарбники створили на тимчасово окупованих територіях орган контролю пропаганди у школах. Про це повідомляє Центр національного спротиву, передають Патріоти України. На тимчасово окупованих територіях Кремль запускає черговий фейковий держав...