В очікуванні "великого визвольного походу" до Уралу і Північного Кавказу: Таліби, утвердившись в Афганістані, рушили до Таджикистану

Політика умиротворення радикальних ісламістів Москвою на грані краху. Організація заявила, що направила до таджицького кордону "тисячі спецпризначенців для відбиття можливих загроз".

Терористична організація Талібан, яка вже півтора місяця керує Афганістаном, виступила з погрозами на адресу Таджикистану через словесну підтримку таджицькою владою антиталібського ополчення в Панджшері, зазначають Патріоти України.

Ситуація на кордоні двох країн загострюється: президент Таджикистану Емомалі Рахмон прийняв там військовий парад, а таліби перекинули в прикордонні райони найбоєздатніші сили.

Позиція Таджикистану становить велику небезпеку для Талібану

На відміну від свого сусіда - Киргизстану, який відправив у Кабул офіційну делегацію з високопоставленим силовиком і літак з гуманітарною допомогою, Таджикистан вголос висловлює стурбованість із приводу того, що Афганістан може стати притулком для терористичних організацій.

"Різні терористичні угруповання активно використовують нестабільну військово-політичну ситуацію в Афганістані для зміцнення своїх позицій", - заявив 23 вересня президент Таджикистану Емомалі Рахмон, коли виступав на сесії Генасамблеї ООН.

Рахмон побічно висловив сумніви із приводу готовності чи здатності нового режиму в Кабулі не дати нестабільності розплескатися по всьому регіону.

"Ми стали свідками звільнення тисяч бойовиків "Ісламської держави", Аль-Каїди й інших терористичних груп. Викликає занепокоєння та жаль те, що сьогодні Афганістан стоїть на небезпечному шляху перетворення знову в розсадник міжнародного тероризму", - заявив він.

Рахмона особливо турбує небажання Талібану визнати етнічне розмаїття Афганістану.

Наприкінці серпня він сказав міністру закордонних справ Пакистану, уряд якого називають спонсором талібів, що не визнає їхню владу в Афганістані, поки етнічній таджицькій меншині не буде відведено "гідну роль" в управлінні країною.

Налаштована проти Талібану озброєна афганська опозиція Національний фронт опору, яка, як вважається, продовжує боротьбу у віддалених районах Панджшерської ущелини, які є заселеними етнічними таджиками, має значну підтримку серед населення Таджикистану.

У середині вересня Таджикистан запропонував провести в Душанбе переговори між талібами і повстанцями для врегулювання конфлікту в Панджшері. 24 вересня агентство Sputnik з посиланням на джерела повідомляло, що Рахмон зустрічався із чотирма представниками панджшерських повстанців.

Аналітик з Таджикистану Абдумалік Кадиров вважає, що ці події вказують на можливу участь Росії, тисячі військовослужбовців якої дислоковані біля південного кордону Таджикистану.

"Росія теж грає роль у Панджшері. Вона завжди вела подвійну гру в Афганістані, і зараз вона теж це робить", - цитує експерта Eurasia Net.

До падіння Кабулу влада Афганістану говорила, що найкращим варіантом є тимчасовий уряд, який має бути сформовано за посередництва Росії, США, Китаю та Пакистану.

Коли в серпні подібний варіант став неможливим, важелі впливу Москви значно ослабли. Виправити ситуацію могла б мовчазна чи прихована підтримка протиборчої до талібів сили в Афганістані, стверджує Кадиров.

Кадиров звернув увагу, що Москва в останні тижні заявляла про готовність продавати зброю Таджикистану зі значною знижкою.

"А тим часом грошей у нас немає. Можливо, [зброю] призначено Ахмаду Масуду (польовий командир Національного фронту опору. - Ред.)?" - говорить експерт.

27 вересня заступник голови уряду, який сформував Талібан, Абдул-Салам Ханафі застеріг Таджикистан від втручання у внутрішні справи Афганістану, інакше, за його словами, "може статися всяке".

"Ми хочемо, щоб Таджикистан не втручався в наші внутрішні справи. Ми хочемо мати з ним хороші відносини, але втручання держави у внутрішні справи свого сусіда не може служити чиїмось інтересам. На кожну дію буде знайдено протидію", - заявив в інтерв'ю Ханафі.

Ці слова зробили ще зрозумілішим сигнал, який таліби відправили в Душанбе днем раніше. За словами заступника міністра культури й інформації в уряді талібів Забіулли Муджахіда, в прикордонну з Таджикистаном провінцію Тахар були передислоковані "тисячі спецпризначенців для відбиття можливих загроз".

На своїй сторінці у Twitter він також опублікував фотографії військових машин і осіб у військовій формі.

Судячи з усього, таку активність талібів спровокував виступ президента Таджикистану на Генасамблеї ООН. Хоча відповідь на можливе звинувачення у втручанні в справи іншої держави таджицький президент дав у самій промові.

"Ми не збираємося втручатися у внутрішні справи Афганістану. Але ми впевнені, що для належного вирішення політичних питань і проблем безпеки сусідньої країни необхідно сформувати інклюзивний уряд шляхом виборів і волевиявлення народу цієї країни за участю всіх політичних груп і національних і етнічних меншин", - сказав він.

Протяжність кордону Таджикистану з Афганістаном - більш як 1,4 тисячі кілометрів, і останнім часом Таджикистан проводить спільні військові навчання з Росією та іншими членами Організації Договору про колективну безпеку уздовж лінії таджицько-афганського кордону, їх він використовує для посилення прикордонного контролю.

Науковий консультант Московського центру Карнегі, експерт із Центральної Азії Темур Умаров каже, що загроза, яка виходить від талібів, пов'язана не стільки із заявою Рахмона про необхідність інклюзивності уряду, а через відсутність контактів з Таджикистаном "на тлі загальної дружби всіх інших країн із Талібаном.

"Це трохи напружує організацію, особливо тих, кого вважають прихильниками жорстких заходів. Мені здається, саме вони зараз намагаються продавити на президента Рахмона своє бачення того, якою має бути зовнішня політика Таджикистану. І найближчим часом ми побачимо, як на це відреагує Таджикистан, чи змінить Рахмон свою позицію, чи буде дещо м'якшим до Талібану, чи продовжить грати таку жорстку гру", - сказав він Настоящему времени.

Таджицький політолог Парвіз Муллоджонов, коли казав про те, що є загроза, що таліби порушать кордон Таджикистану, звернув увагу, що незважаючи на бажання Талібану змінити свій імідж в очах світової спільноти, таліби залишаються радикалами із "власною логікою, згідно з якою все може бути зовсім не так однозначно".

Сьогодні Таджикистан залишився єдиною країною СНД в регіоні, яка послідовно відмовляється йти на угоду з талібами, відзначив він.

"Така позиція є великою небезпекою для Талібану, адже Таджикистаном можуть скористатися інші країни, яких не задовольняє прихід талібів до влади, він для них може стати центром і плацдармом для організованої підтримки сил опору", - написав політолог на своїй сторінці у Facebook.

Таліби можуть також порахувати, що якщо дати урок Таджикистану, то це також послужить додатковим стимулом і попередженням для інших країн-сусідів по регіону, каже політолог.

"По-друге, таліби можуть порахувати, що в будь-якому випадку не програють, тому що навряд чи задіють власні сили. Уперед пошлють своїх союзників із числа таджицьких, кавказьких і середньоазіатських талібів - якщо вони зазнають поразки, то ослабнуть

Ключове питання: Генерал США оцінив, скільки людей потрібно призвати Україні для контрнаступу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:30

Американський генерал-майор у відставці та співзасновник благодійного фонду Osprey Global Solutions Ukraine Девід Грандж відповів, скільки Україна має мобілізувати людей для оборони та контрнаступу. Про це відомо з його інтерв’ю "Радіо Свободі", переда...

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...