В Одесі внаслідок російського обстрілу пошкоджено перлину історії та архітектури, знаменитий Воронцовський палац (відео)

Воронцовський палац до російського обстрілу (Фото:Ігор Бєлов)Сили ППО збили російську ракету над морем, проте ударна хвиля все одно завдала шкоди пам’ятці архітектури. Про це повідомив мер Одеси Генадій Труханов, передають Патріоти України.

Він продемонстрував наслідки ракетного обстрілу Одеси у Воронцовському палаці. За словами мера, у будівлі вибито шибки, пошкоджено ліпнину та дах. Всі ці ушкодження пам’ятці архітектури було нанесено не прямим обстрілом, а лише ударною хвилею від вибуху снаряду.

Генадій Труханов вчергове звернувся до світової спільноти із проханням пришвидшити процедуру включення історичного центру Одеси до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До підготовки документів за прискореною процедурою вже підключилися додаткові експерти, проте мер нагадав, що кожен день війни може стати вирішальним у цій справі.

Міський голова розділяє думку почесного директора Єврокомісії Георгіса Кремліса, що світова спільнота має докласти всіх зусиль для збереження і значну роль у цій справі може відіграти включення історичного центру міста до переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

У відеоролику пресслужби міськради було використано кадри моменту влучання ракети у торгово-розважальний центр Рів'єра, яке сталося 9 травня. Проте насправді Воронцовський палац зазнав ушкоджень раніше. Як роз’яснила журналістці НВ Одеса начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня Наталія Гуменюк, це сталося близько 16 години 8 травня. Тоді ворог випустив три крилаті ракети, одну з яких збили над морем сили ППО — ударна хвиля саме від цього вибуху й завдала шкоди пам’ятці архітектури.

Воронцовський палац був збудований 1827 року за проектом архітектора Ф.К. Боффо для генерал-губернатора графа Михайла Воронцова. Розташований на Приморському бульварі палац разом із колонадою є однією з найбільш впізнаваних пам’яток архітектури Одеси.

Запустили сайт "Голос Європи": У Польщі викрили проросійську мережу з дискредитації ЄС та України

четвер, 28 березень 2024, 14:07

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу та проти України. Про це агентство заяв...

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...