В ОПУ розповіли, що потрібно для виключення Росії з ООН

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк описав три складові, які потрібні для позбавлення Росії права вето в Радбезі ООН та подальшого її виключення з цієї організації. Це консолідація зусиль демократичних країн, інформаційний тиск і правильно вибраний момент. Про це він розповів у ефірі національного телемарафону "Єдині новини", передають Патріоти України.

Подоляк нагадав, що Росія постійно зловживає своїм правом вето в Радбезі ООН та використовує орган для просування своєї пропаганди. "Вони постійно з середини 90-их використовували право вето для того, щоб блокувати нормальні рішення, і таким чином переводити Раду безпеки ООН практично в ручний орган: тобто, яким можна було б зловживати. Ось цього треба позбутися. Якщо ми хочемо, щоб міжнародне право домінувало, щоб між державами були певні правила відносин, щоб не можна було прийти, як зробив це Путін, сидячи 23-го так в розвалочку: "Я сиджу тут і всім погрожую", – сказав Подоляк.

На його думку, Росію треба позбавити цього права вето, і права використовувати міжнародні майданчики для просування своєї пропаганди. Для цього існують три інструменти. "По-перше, це консолідація зусиль демократичних країн, які мають не так обережно говорити, як це було до війни – що "щось там Росія десь порушує, але ми про це будемо говорити неформально". Щоби вони формально подавали запити на інституцію: "а для чого Росія використовує поза правилами цей майданчик?" Тобто, щоб були такі юридично мотивовані заяви від інших членів ООН", – сказав Подоляк.

Також, на його думку, потрібно продовжувати чинити інформаційний тиск, пояснюючи, що Росія незаконно стала постійним членом Радбезу ООН у 1991 році. "Друга складова – це інформаційний тиск. От як ми про це сьогодні говоримо постійно – що Росія має позбутись цього права не тому, що вона сьогодні розпочала війну в Україні і щось порушує, а тому що в 1991 році ми маємо приклад корупції Секретаріату ООН, який дозволив поза правилами Росії зайти і зайняти не те місце, яке б вона мала зайняти", – пояснив радник голови ОП.

Також на його думку, виключити Росію з Радбезу ООН та переформатувати багато юридичних міжнародних формацій допоможе перемога України у війні.

"Третя складова – ключова. Тільки-но ми будемо правильно фіналізувати війну, тільки-но ми будемо йти до звільнення своїх територій, і Росія почне внутрішню трансформацію, у цей момент можна буде достатньо спокійно знайти механізм, повернутися в 91-ий рік, і таким чином скасувати рішення про прийняття Росії в якості постійного члена Радбезу ООН. Тобто перемога України дозволить переформатувати багато юридичних міжнародних формацій", – резюмував Подоляк.

Українські військові знищили російський літак Су-25 на Донеччині

субота, 4 травень 2024, 21:01

Президент Володимир Зеленський заявив, що українські військові у суботу, 4 травня, збили російський літак Су-25 у Донецькій області. Про це він сказав у вечірньому відеозверненні, передають Патріоти України. «Особливо відзначу воїнів зі 110-ї окремої м...

"За службу в "Азові": У Росії до 18 років колонії засудили полоненого українця

субота, 4 травень 2024, 20:29

У Ростові-на-Дону, що у РФ, Південний окружний військовий суд засудив до 18 років колонії суворого режиму полоненого українця Владислава Плахотника. Там його звинуватили у службі в українському батальйоні "Азов", який в Росії назвали терористичним. Про...