"В президента нічого не вийде": Нардеп розповів, чому Зеленському не вдасться позбутися Луценка

Ініціювати відставку генпрокурора може парламент або дисциплінарна комісія прокурорів.

Юрій Луценко. Фото: 112 Україна.

Без власної волі генпрокурора Юрія Луценка сьогодні звільнити не можна. Відсутність юридичної освіти не є підставою для відставки. Усунути його з посади у законний спосіб можна тільки з ініціативи Верховної Ради. Але там немає для цього необхідної кількості голосів. Про це розповів народний депутат Віктор Чумак, передають Патріоти України.

Так він прокоментував подання президента Володимира Зеленського на звільнення генпрокурора. "Я підтримую відставку Луценка. Уже збирав підписи у парламенті для його звільнення. Але за тим формулюванням, яке подає президент, усунення з посади генпрокурора не передбачене законом про прокуратуру. Більшість так звана дасть відповідь Зеленському: "Вибачте, ви знову не читаєте закон". Проблема в тому, що всі очікують - Зеленський прибере Луценка. А Луценко не хоче прибиратися. В Зеленського ж нема на це законних підстав. А йому треба виглядати якось перед виборцями. От він і подає. Люди ж не будуть читати закон про прокуратуру. Скажуть: "От знову ця погана Верховна Рада не може прибрати навіть Луценка".

Ініціювати відставку генпрокурора може парламент або дисциплінарна комісія прокурорів, каже народний депутат. До цього звернення у комісію парламентаріїв не дали результату. "Ми зверталися до дисциплінарної комісії щодо роботи Луценка. Там відповідають, що не можуть розглядати ці подання. Хоча розглядають роботу будь-якого прокурора, а генпрокурор є частиною всієї прокуратури. Виконує й прокурорські функції. Луценка треба притягати до кримінальної відповідальності - за розголошення таємниць слідства, за зустрічі з фігурантами, за злив матеріалів", - говорить нардеп.

Нинішній склад Верховної Ради не зацікавлений у відставці генпрокурора: "Народні депутати сидять і думають, щоб їх не чіпала Генпрокуратура за їхні зв'язки, за бізнеси. Це більше 300 людей. Тому Луценко працює досі. Українська прокуратура - це інструмент політичних розправ і бізнесових тисків. Вона за 27 років не була елементом справедливості і законності. Це вирішити можна тільки політичною волею. Нормальний президент може призначити нормального генпрокурора. Коли приходять команди і хочуть щось змінити, а не сісти на місце старих і знову доїти державу. Парламенту не треба звільняти Луценка. Сьогодні він острівець стабільності для того, щоб наступний генпрокурор не почав проти них кримінальні справи".

Джерело: Gazeta.ua

Чи можуть окупанти захопити Харків: Командувач Нацгвардії озвучив прогноз

вівторок, 23 квітень 2024, 18:56

Командувач Нацгвардії Олександр Півненко розповів, чи дійсно окупаційна армія Росії може захопити Харків. За його словами, росіяни здатні діяти лише класично. Два-три напрямки відволікаючі й один -0 основний. Про це він розповів в інтерв’ю LIGA.net,...

ЗСУ посиляться: Більшість озброєнь із пакету США вже в Європі, що прискорить доставку в Україну

вівторок, 23 квітень 2024, 17:55

Більшість озброєнь із нового пакету допомоги США заздалегідь розміщено у Німеччині та Польщі. Завдяки цьому доставка до України буде прискорена, передають Патріоти України з посиланням на CNN. Джерело видання повідомило, що артилерійські снаряди будуть...