У Росії на Тульському патронному заводі розробили новий боєприпас "підвищеної пробивної здатності"

В РФ розробили новий проміжний патрон

Російський оборонно-промисловий комплекс розробив новий проміжний патрон, а також сіймейство стрілецького озброєння для нього. Патент оприлюднено на сайті Федерального інституту промислової власності РФ.

Російська Федеральна служба з інтелектуальної власності 12 грудня 2023 року зареєструвала патент UA 2809501 C1 на розроблений Тульським патронним заводом боєприпас “підвищеної пробивної здатності”.

Новий проміжний патрон, розроблений з урахуванням цього патенту, виконаний у калібрі 6,02×41. На данний момент він все ще проходить випробування та не прийнятий на озброєння.

Створення нового боєприпасу обумовлюється конструкторами появою більш досконалих армійських засобів індивідуального захисту, котрі в більшій мірі нівелювали ефективність патронів у калібрах 5,45×39 та 7,62×39.

Рішення обрати новий калібр пояснюється обмеженнями геометричних розмірів існуючих калібрів, в рамках яких неможливо створити боєприпасизі значеннями зовнішньої та внутрішньої балістики суттєво кращими за штатні боєприпаси.

Патрон 6,02×41

Фактично робота над проєктом перспективного патрону у новому калібрі були розпочаті Тульським патронним заводом у кооперації з концерном “Калашников” у в 2020 році. У цій кооперації перше підприємство займалось розробкою патрону, а “Калашников” – зброї для нього.

Низка досліджень завершилась вибором калібру 6,02×41, який виявився оптимальним за сукупністю значень імпульсу віддачі та пробивної дії.

Конструктивно патрон складається з гільзи з капсулем, метального заряду та кулі з бронебійним сердечником. Його довжина становить від 55 до 63 мм. Гільза має бутилочну форму (конусність 1,0-1,5°), а її вільний внутрішній обсяг становить не менше 1,9 см3.

Схематичне зображення патрону з патенту UA 2809501 C1.

Повідомляється, що підвищена пробивна дія патрона на більших дистанціях, у порівнянні з калібрами 5,45×39 і 7,62×39, забезпечується за рахунок конструкції кулі і кращих зовнішньобалістичних параметрів.

Новий патрон зберігає кінетичну енергію 6,7-грамової кулі близько 500 Дж на дальності 900 метрів, тоді як кулі калібрів 5,45 та 7,62-мм утримують аналогічне значення на дальностях до 500 метрів.

Балістичні параметри перспективного російського патрону підвищеної пробивної здатності у калібрі 6,02×41.

Нове покоління озброєння

Повідомляється, що заявлені характеристики нового патрону були підтверджені у випробуваннях із перспективним автоматом АК-22.

Нова штурмова гвинтівка розроблена концерном «Калашников» на базі вже існуючої конструкції АК-12.

Перспективна російська штурмова гвинтівка АК-22.

Крім того, концерн також адаптував під новий патрон напівавтоматичну снайперську гвинтівку Чукавина.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...