В Україні можуть створити нового Че Гевару: Політолог розповів про ризики для влади через ситуацію з мером Черкас

Центральна влада припустилася помилки, коли замість прямої комунікації, почала використовувати тиск і погрози.

Анатолій Бондаренко. Фото: Главред.

Через відсутність прямої комунікації українського уряду і президента Зеленського з місцевою владою ситуацію в Черкасах, де за рішенням міськвиконкому послабили карантинні обмеження, можуть використати творці так званої партії мерів. Таку думку висловив політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко, передають Патріоти України.

На його думку, центральна влада припустилася помилки, коли замість прямої комунікації, почала використовувати тиск і погрози. "Треба було здійснювати пряму комунікацію. Дати можливість висловитися мерам, донести до них інформацію, зробити їм презентацію, показати дані тестування. Вся ця інформація озвучується і президентом, і Кабміном. Але, очевидно, що цього недостатньо", - зауважив експерт.

На думку Ігоря Петренка, виводити країну з карантину можна було з урахуванням регіональної специфіки. "Можна було б запропонувати компромісний варіант: є план виходу з карантину загальнонаціонального рівня, але ми допускаємо сценарії для регіонів в залежності від епідеміологічної ситуації на місцях, наших розрахунків і моделювання. Це мало б вигляд нібито вибачення Черкасам, але таким чином Київ зміг би погасити хвилю невдоволення", - припустив експерт.

За словами Петренка, в нинішній ситуації для більшості українців, у яких через карантин закінчуються гроші на прожиття, мер Черкас Анатолій Бондаренко - це "крутий чувак, який піклується про найменш захищених". "Коли представник правлячої верхівки країни погрожує меру - це виглядає дико. Треба було Бондаренка викликати, а не захотів - самим поїхати, показати розрахунки. Якщо ж продовжити грати м'язами, то в Україні створять нового Че Гевару", - підкреслив він.

Ігор Петренко вважає, що розхитування ситуації в Черкасах може використати, зокрема, мер Харкова Геннадій Кернес, який створює партію мерів, або одеський міський голова Геннадій Труханов, проти якого центральна влада веде смішну боротьбу в анонімних Telegram-каналах.

Джерело: Апостроф

Важливий момент: В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією

субота, 27 квітень 2024, 12:23

Здатність України повернути всі захоплені росіянами території буде залежати від майбутніх рішень на Заході, в Кремлі та у Києві, а також здатності всіх сторін динамічно змінювати хід війни. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передаю...

Чи можливий новий український наступ: Експерт оцінив ситуацію на фронті

субота, 27 квітень 2024, 11:30

В України зараз з'явиться артилерія, боєприпаси і росіяни знають, що це буде десь протягом цього місяця. Тож вони намагатимуться якнайшвидше реалізувати якісь завдання. Про це в ефірі "1+1" заявив військовий експерт Михайло Самусь, передають Патріоти У...